Acasă Politic DOC // PAS răspunde oficialilor ruși: ”Datoria pentru gaze nu este a...

DOC // PAS răspunde oficialilor ruși: ”Datoria pentru gaze nu este a MoldovaGaz, ci a pretinselor autorități transnistrene”

0

Datoria MoldovaGaz față de Gazprom depășește $7.7 mlrd. Dacă Moldova și-ar asuma această datorie, așa cum sugerează unii oficiali ruși, precum Senatorul Kosaceov, asta ar duce la dublarea datoriei externe și la falimentul imediat al țarii noastre pentru că această sumă se apropie de PIB-ul anual al Moldovei. Despre aceasta a scris vicepreședintele Parlamentului, deputatul PAS, Mihai Popșoi.

„Însă, din cele $7.7 mlrd, doar $0.7 mlrd sunt datoria MoldovaGaz, iar restul $7 mlrd sunt datoria Tiraspol-transgaz. Nici asta nu e tot. Datoria acumulată de regiunea necontrolată din stânga Nistrului nu este datoria locuitorilor, căci ei achită facturile, ce-i drept la un preț mai mic. Datoria nu este nici măcar a agenților economici, care tot achită, ce-i drept sub prețul de import al gazului. Aceasta e datoria așa-numitor autorități transnistrene (nerecunoscute de nimeni), care colectează banii de la consumatori, dar uită să-i transfere către MoldovaGaz.
Acești bani au fost și sunt cheltuiți după bunul plac al regimului de la Tiraspol. Cum altfel aveau ei să posede mașini, afaceri și case de lux peste tot în lume? În această schemă locuitorii din stânga Nistrului sunt bucuroși că plătesc facturi mai mici, agenții economici, la fel, obțin un avantaj competitiv, însă cei mai fericiți sunt liderii regimului care încasează regulat milioane de dolari. Însă nu doar cetățenii Moldovei din dreapta Nistrului rămân cu un gust amar în urma acestei scheme.
Ce cred oare alegătorii dlui Kosaceov – cetățenii ruși care plătesc cu prețul propriei bunăstări pentru confortul milionarilor care au capturat regiunea trasnistreană? Plătitorii de impozite din Federația Rusă s-ar putea întreba: De ce compania de stat Gazprom este atât de îngăduitoare cu regiunea transnistreană, lasându-i să acumuleze datorii de $7 mlrd, bani ce puteau merge spre gazificarea multor sate și orașe din Rusia? Cel mai important lucru pe care îl scapă din vedere dl Kosaceov este că această datorie nu este nicidecum a Moldovei, dar a companiei S.A. MoldovaGaz.
În pofida numelui, această companie, din păcate, nu mai aparține Moldovei, dar a ajuns în proprietatea Gazprom-ului, care deține 50% din acțiuni și mai are în gestiune cota de 14% a Tiraspol-transgaz. Conducerea S.A. MoldovaGaz este numită și controlată de Gazprom.
 Prin urmare, reprezentanții Gazprom de la conducerea S.A. MoldovaGaz au decis să ofere regiunii transnistrene gaz gratuit, iar Moldova, care nu a avut nicio atribuție la această decizie, trebuie să-și asume datoria? Nici chiar așa, dle Kosaceov”, a declarat Popșoi, potrivit unui comunicat al PAS. 

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.