Acasă Politic DOC// Moldovenii din Rusia cei mai dornici de vot? Cer deschiderea a...

DOC// Moldovenii din Rusia cei mai dornici de vot? Cer deschiderea a 32 de secții de votare

0

Comunitățile moldovenești din Rusia au solicitat, până la această oră, deschiderea a 32 de secții de votare pe teritoriul Federației Ruse în scopul participării cetățenilor R.Moldova la alegerile prezidențiale din 1 noiembrie. Cele mai multe secții se solicită în regiunea Moscovei (21 de secții) și orașul Moscova (7 secții).

Alte două secții sunt solicitate în orașul Kursk, iar câte o secție în Voronej și Lipețk.

Potrivit legislației electorale, secțiile de votare din străinătate pot solicita un număr de până la 5 000 de buletine de vot.

Menționăm că la alegerile parlamentare din 24 februarie 2019, în cele 11 secții de votare deschise în Rusia, au votat puțin peste 4 500 de moldoveni. În orașul Moscova unde se solicită deschiderea a 7 secții de votare (35 mii de buletine de vot) au votat doar 2 741 de alegători. Totodată, în orașul Kursk, unde sunt solicitate 2 secții de votare (10 mii de buletine de vot), au votat doar 298 de persoane. În Sankt-Petersburg au votat 928 de moldoveni, în Krasnoyarsk – 28 persoane, Nijnevartovsk – 55, Soci – 192, Tula – 202, Novosibirsk – 16, Kaliningrad – 69.

Amintim că, fiind încă deputat, Igor Dodon solicita deschiderea pentru alegerile prezidențiale din 2016 a 159 de secții de votare, pe teritoriul Rusiei. Totuși, au fost deschise doar 8 secții la care s-au prezentat puțin peste 8 700 de moldoveni, în timp ce secțiile respective aveau capacitatea de a asigura cu buletine de vot 24 mii de potențiali alegători.

Ținem să precizăm că CEC a venit cu un apel către asociațiile diasporale moldovenești să înainteze, până la 14 iulie 2020, propuneri privind necesitatea deschiderii secțiilor de votare în țara de reședință a acestora. Demersul urmează să fie expediat către [email protected] și va include denumirea țării, denumirea localității/localităților, numărul estimativ de alegători care domiciliază în fiecare localitate și numărul de secții de votare necesar pentru fiecare localitate.

deschide.md

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.