Conform datelor Organizației Mondiale a Sănătății, aproximativ 70% din populația orașelor respiră aer poluat și doar 10% din populația globală respiră aer cu o calitate considerată acceptabilă.
Aerul poluat este al doilea factor de risc pentru bolile netransmisibile, iar Republica Moldova se clasează printre țările cu cea mai înaltă rată a mortalității generale în regiunea europeană, determinată de aceste boli. Informațiile se regăsesc într-un proiect, care urmează a fi adoptat de Guvern, și care are ca scop să minimizeze poluarea aerului la nivel local și național. Autoritățile spun că, în prezent, nu există măsuri locale specifice pentru reducerea poluării, în funcție de tipul și sursa acesteia, scrie newsmaker.md.
Pe ordinea de zi a ședinței Guvernului din 12 februarie se află un proiect de hotărâre privind „monitorizarea și gestionarea calității aerului atmosferic”.
Conform documentului, Guvernul va aproba un regulament referitor la monitorizarea și gestionarea calității aerului, precum și o metodologie pentru elaborarea planurilor de calitate a aerului și a celor pentru menținerea acestuia. Ministerul Mediului va fi responsabil de monitorizarea implementării acestei hotărâri.
Potrivit notei de fundamentare, problema principală soluționată prin implementarea proiectului „constă în îmbunătățirea calității aerului atmosferic prin reglementarea funcționării a două sisteme integrate: Sistemului Național de Inventariere a Emisiilor de Poluanți Atmosferici și Sistemului Național de Monitorizare și Gestionare Integrată a Calității Aerului”.
„Sistemul Național de Inventariere a Emisiilor de Poluanți Atmosferici prevede procedura de colectare a datelor și elaborare a Inventarului național al emisiilor de poluanți atmosferici. Sistemul Național de Monitorizare și Gestionare Integrată a Calității Aerului prevede instituirea Rețelei Naționale de Monitorizare a Calității Aerului, procedura de funcționare a acesteia și delimitarea teritoriul Republicii Moldova pentru evaluarea calității aerului atmosferic”, potrivit documentului.
Se menționează că odată cu aprobarea metodologiei vor fi identificate acțiunile „care vor minimiza poluarea aerului la nivel local și național”.
„La momentul actual nu se implementează măsuri de reducere a poluării, abordate la nivel local, orientate pe tipul poluării și sursa poluării. Conform datelor Organizației Mondiale a Sănătății circa 70% din populația urbană respiră aer poluat și doar circa 10% din populația totală a lumii respiră aer, calitatea căruia este în limitele acceptabile. Aerul poluat este al doilea factor de risc pentru bolile netransmisibile, iar Republica Moldova se clasează printre țările cu cea mai înaltă rată a mortalității generale în regiunea europeană, determinată de aceste boli”, se menționează în nota de fundamentare a proiectului.
! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.