Acasă Justiţie DOC// Magistratul Oleg Melniciuc, învinuit de îmbogățire ilicită, a cerut strămutarea cauzei...

DOC// Magistratul Oleg Melniciuc, învinuit de îmbogățire ilicită, a cerut strămutarea cauzei penale ce îl vizează de la Judecătoria Anenii Noi. Ce a decis CSJ

0

Magistratul de la Judecătoria Chișinău, Oleg Melniciuc, învinuit de îmbogățire ilicită și fals în declarațiile de avere, a cerut strămutarea cauzei penale care îl vizează de la Judecătoria Anenii Noi, sediul Bender la o altă instanță, egal în grad. Curtea Supremă de Justiție i-a respins însă solicitarea ca fiind neîntemeiată. Încheierea CSJ este irevocabilă. 

În solicitarea sa adresată CSJ, Oleg Melniciuc menționează că ședințele în dosarul său au tot fost contramandate de mai multe ori inițial din cauza stării de urgență generate de pandemia de coronavirus. Ulterior, o ședință de judecată programată pentru 18 iunie nu a avut loc din cauza imposibilității prezentării avocatului, iar alte trei care ar fi trebuit să aibă locm au fost contramandate din motiv de sănătate a judecătorului Aurelia Pleșca, care și-ar fi fracturat piciorul.

De asemenea, Melniciuc mai subliniază că „consideră că sunt dubii rezonabile că și ședințele programate pentru 06.08.2020, 11.08.2020, 13.08.2020 şi 18.08.2020 pot fi contramandate”.

Potrivit magistratului, examinarea cauzei la Judecătoria Anenii Noi, (sediul Bender) este dificilă şi nu va duce la o soluționare rapidă, deoarece urmează a fi asigurată prezența a 9 martori de partea acuzării şi 3 martori apărării, iar
deplasarea la o astfel de distanță, care durează cel puțin una oră, ar fi dificilă, ținând cont şi de situația epidemiologică care face imposibilă transportarea mai multor martori în automobil la așa distantă.

Dosarul lui Melniciuc a fost trimis în instanță în 2018. După ridicarea și studierea a sute de documente și interogarea mai multor martori, procurorii au stabilit că, în anii 2013-2017, când a deținut funcția de judecător și președinte interimar al Judecătoriei Râșcani, mun. Chișinău, Oleg Melniciuc a inclus în declarațiile de avere date eronate. De asemenea, ar fi comis infracțiunea de îmbogățire ilicită, prin deţinerea, personală sau prin intermediul terților, a bunurilor, a căror valoare depăşeşte substanţial mijloacele dobândite. S-ar fi constatat, în baza probelor, că acestea bunuri ”nu aveau cum să fie obţinute licit”.

Procurorii anticorupție au calculat că în anii 2014 – 2016 familia magistratului a obținut venituri de 1 444 958 lei şi a efectuat cheltuieli de 2 085 101 lei. Acest fapt indică asupra unei diferențe substanțiale dintre averea dobândită şi veniturile obținute. În categoria ”venituri” procurorii au inclus și cele peste 600 000 lei declarate ca donație. Procurorii le-au numit ”donații suspecte”.

Unele dintre aceste donații provin de la mama și socrul magistratului. Mama i-ar fi donat în anii 2014 și 2015, așa cum se arată în declarațiile de avere, câte 150 de mii de lei. Oleg Melniciuc le-a explicat prin faptul că banii au fost obținuți legal din locațiunea unor spații pe care mama sa le deține în municipiul Chișinău. Cât privește alte 3 mii de euro donați de socrul său, judecătorul a spus că acesta muncește de mai mult timp peste hotare și și-a putut permite să facă fiicei o astfel de donație.

În prezent, mai multe bunuri ale familiei se află sub sechestru: un autoturism Mercedes, ce aparținea soției magistratului, și mai multe sume de bani, ridicate în cadrul perchezițiilor pe care procurorii le-au făcut în biroul și la domiciliul judecătorului în luna iulie 2017.

Atât la audierile de la Procuratura Anticorupție, cât și în declarațiile pentru presă făcute atunci când a fost reținut, Oleg Melniciuc nu și-a recunoscut vina și susține că este nevinovat.

Oleg Melniciuc s-a aflat în concediu de îngrijire a copilului până la 1 martie 2019. El a depus cerere de obținere a acestui concediu la scurt timp după ce a fost reținut. Consiliul Superior al Magistraturii i-a acceptat-o.

Procuratura Anticorupție a pornit urmărirea penală a magistratului la 7 martie 2017, după apariția unei investgații jurnalistice în care se arăta că în blocul de pe strada Hristo Botev 6, mun. Chișinău, destinat judecătorilor și ridicat în cadrul unui proiect gestionat de Oleg Melniciuc, mai multe rude ale acestuia ar deține apartamente. Judecătorul spunea atunci pentru RISE Moldova că a obținut de la Primărie terenul pentru construcții, ca să asigure magistrații și pe copiii acestora cu apartamente. Anterior, Ziarul de Gardă a semnalat donațiile făcute de către mama sa, care locuiește într-un sat din Drochia, dar și imobilele din Capitală scrise pe numele acesteia.

sursa: tv8.md

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.