Acasă Social DOC // La licitația pentru procurarea vaccinului nu a fost depusă nicio...

DOC // La licitația pentru procurarea vaccinului nu a fost depusă nicio ofertă

0

Procedura de achiziție a dozelor de vaccin anti-COVID pentru utilizarea în cadrul planului național de imunizare COVID-19 s-a finalizat fără ca să fie depusă vreo ofertă. Despre aceasta anunță Centrul pentru Achiziții Publice Centralizate în Sănătate (CAPCS), transmite SafeNews.md cu referire la mold-street.com.

Totodată CAPCS precizează că în prezent continuă negocierile directe cu producătorii de vaccin anti-COVID-19.

Potrivit unor surse de vină pentru eșecul licitației este termenul prea scurt de livrare: I tranșă: până la 20 de zile de la semnarea contractului. II tranșă: 30 de zile din ziua livrării primei tranșe.

Amintim că, pe 19 martie 2021, autoritățile au anunțat despre licitația pentru procurarea a 400.000 de doze de vaccin anti-COVID pentru utilizarea în cadrul planului național de imunizare COVID-19, suma totală pentru achiziționarea lotului fiind de 70 de milioane de lei, adică 175 de lei (circa 9,5 dolari) pentru o singură doză.

Pe 26 martie însă licitația a fost suspendată de CAPCS, întrucât „a fost prelungit termenul limită de depunere a ofertelor din cauza clarificărilor parvenite pe platforma SIA RSAP-MTender”.

Pe 30 martie licitația a fost reluată, dar CAPCS a anunțat că se dorește procurarea doar a 100.000 de doze, pentru un curs complet de vaccinare per persoană, fiind dispusă să achite 35 de milioane de lei.

Astfel, prețul unui curs ar urma să fie de 350 de lei.

Reprezentanții CAPCS suțin că o astfel de decizie a fost luată de către Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS), în contextul în care autoritățile „optează mai mult pentru achiziționarea vaccinului direct de la producători”.

Criteriul de bază, conform căruia va fi determinat câștigătorul licitației, a fost indicat prețul cel mai scăzut al preparatului. 

Anterior președintele Maia Sandu a atenționat, în cadrul unei emisiuni televizate, că licitația demarată de autorități conține elemente dubioase și țintește procurarea unui singur tip de vaccin – cel mai probabil „Sputnik V”.

Centrul pentru Achiziții Publice Centralizate în Sănătate susține că a transmis anterior prin poșta electronică marilor producători de vaccin, printre care AstraZeneca, Pfizer, Moderna, Sputnik V, Covishield, notificarea privind lansarea procedurii de achiziții publice a dozelor de ser.

La mijlocul lunii martie, Parlamentul a simplificat procedura achizițiilor publice așa încât guvernul interimar, care a identificat 137 de milioane de lei să poată cumpăra doze de vaccin.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.