Ofițeri ide urmărire penală de la IP Centru din cadrul Direcției de Poliție a mun.Chișinău au pornit un dosar penal pe numele lui Ion Crețu, avocatul contraversatului om de afaceri Veaceslav Platon, după ce acesta și-ar fi falsificat testul pozitiv la COVID-19 care i-a permis obținerea a unei decizii favorabile la Curtea de Apel Chișinău în cazul clădirilor „Centrul de Modă” și „ASITO”.
Conform ordonanței privind pornirea urmării penale, din 2 iulie curent, ofițerul superior de urmărire penală al Secției Urmărire penală al IP Centru, Cornel Triboi, a dispus începerea urmăririi penale în baza actului de sesizare, referitor la bănuiala rezonabilă privind infracțiunea prevăzută de articolul 361 alin (2) lit. b) din Codul Penal, cu NR. 20221010642.
Articolul 361. Confecţionarea, deţinerea, vînzarea sau folosirea documentelor oficiale, a imprimatelor, ştampilelor sau sigiliilor false
„Confecţionarea, deţinerea, vânzarea sau folosirea documentelor oficiale false, care acordă drepturi sau eliberează de obligaţii, confecţionarea sau vânzarea imprimatelor, ştampilelor sau a sigiliilor false ale unor întreprinderi, instituţii, organizaţii, indiferent de tipul de proprietate şi forma juridică de organizare, săvârşite de două sau mai multe persoane, se pedepsesc cu amendă în mărime de la 550 la 950 unităţi convenţionale sau cu muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 180 la 240 de ore, sau cu închisoare de până la 5 ani”.
Amintim că anterior Deschide.MD a scris că, potrivit suselor noastre din cadrul Poliției, la începutul lunii mai la Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana, la cererea avocaților lui Platon, Ion Crețu și Alexandr Bernaz, s-a examinat legalitatea acțiunilor Procurorului General privind anularea a unei ordonanțe de recunoaștere în calitate de corpuri delicte a celor două bunuri.
În cadrul ședinței din 5 mai, avocatul Ion Crețu a depus o cerere de amânare a judecării cazului, motivul fiind suspiciunea de infectare cu COVID-19. Acesta a prezentat și o copie cu rezultatul investigației medicale din care nu a fost clar că acesta ar fi fost infectat. După mai multe tergiversări din partea apărătorilor lui Platon, instanța a respins cererea acestora din lipsa de probe, iar dosarul a fost examinat în lipsa acestora.
Ca urmare, Crețu și Bernaz au contestat la Curtea de Apel acțiunile magistraților Judecătoriei Chișinău. Crețu prezentând și un test pozitiv COVID-19, eliberat de un laborator privat din mun.Chișinău, cu semne de falsificare. Anume acest test a servit temei pentru care judecătorii CA Chișinău au admis, la data de 8 iunie, cererea avocaților lui Platon și au casat încheierea primei instanțe, restituind-o la rejudecare în alt complet.
În încheierea Curții de Apel s-a menționat că judecătorii din cadrul Judecătoriei Chișinău „neîntemeiat au respins cererile de amânare a ședinței de judecată, trecând la etapa dezbaterilor în lipsa avocaților lui Platon”.
Ulterior, în cadrul unei expertize s-a stabilit că „testul pozitiv” este falsificat. Astfel, prin acțiunile sale, avocații lui Platon au indus în eroare magistrații Curții de Apel.
Întrebat de Deschide.MD dacă cunoaște despre faptul că ar avea deschis un dosar penal pentru falsificarea probelor, avocatul lui Platon s-a arătat surprins:
Exact peste patru minute, Ion Crețu a revenit cu un apel și a spus că nu a înțeles întrebările noastre pentru că era la volan. Întrebat dacă cunoaște că ar avea deschis un dosar penal pentru falsificarea probelor, avocatul din start a insistat să scriem cu exactitate declarația sa și anume a început să-l învinuiască pe Vladimir Russu. Aceste acuzații vin chiar dacă reporterii Deschide.MD i-au spus că nu cunosc în ce litigiu ar fi prezentat apărătorul lui Platon testul falsificat la Covid.
Amintim că la începutul lunii aprilie, procurorul General, Alexandr Stoianoglo a admis plângerile SRL ”Continental Business Invest” și SRL ”SCM Development Mol” și a dispus anularea a 6 ordonanțe, emise anterior de PCCOCS, prin care cele două imobile au fost recunoscute ca corpuri delicte și sechestrate. În concret, este vorba despre ”Casa Modei”, amplasată pe bd. Ștefan cel Mare și Sfânt 182 și fosta clădire ASITO de pe bd. Bănulescu Bodoni 57/1, care, conform încheierilor judecătorilor de instrucție, au fost transmise în posesia și folosința SRL ”Interprimcolect” și , respectiv, ”Pavrapid” SRL, beneficiar efectiv al cărora este cetățeanul Veaceslav Platon. Prin urmare, Procurorul General a restabilit drepturile SRL ”Continental Business Invest” și SRL ”SCM Development Mol”, beneficiar efectiv al cărora este cetățeanul Vladimir Russu, dispunând restituirea celor două imobile proprietarului.
Platon nu a fost de acord cu această ordonanță și a contestat-o în instanța de judecată.
! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.