Acasă Justiţie DOC// Hotărârea integrală a CC privind sistemul electoral aplicat în cazul organizării...

DOC// Hotărârea integrală a CC privind sistemul electoral aplicat în cazul organizării unor eventuale alegeri parlamentare anticipate

0

În hotărârea publicată joi, 7 mai, Curtea Constituțională (CC) notează că nu poate oferi soluții concrete pentru circumstanțele actuale din R. Moldova, dar precizează că rațiunile articolului 72 alin. (3) lit. a) din Constituție nu interzic desfășurarea alegerilor parlamentare anticipate potrivit regulilor altui sistem electoral decât cel aplicat la alegerile parlamentare ordinare, dacă este respectată regula publicării în Monitorul Oficial (MO) al Republicii Moldova a normelor privind sistemul electoral aplicabil cu cel puțin un an înainte de data alegerilor, transmite zdg.md.

Prin aceasta înțelegem că, având în vedere că legea privind schimbarea sistemului electoral a fost publicat în MO la 17 august 2019, dacă alegerile parlamentare anticipate vor avea loc până la 17 august 2020, se vor desfășura în baza sistemului de vot mixt, iar dacă după această dată în baza celui proporțional.

CC a hotărât:

  1. În sensul articolului 72 alin. (3) lit. a) din Constituție și având în vedere bunele practici internaționale în materie electorală, cadrul temporal de implementare și aplicare a regulilor în materie electorală nu poate să depindă de tipul de alegeri – parlamentare, prezidențiale sau locale, ordinare sau anticipate, generale sau parțiale. Prevederile legale în materie electorală trebuie să fie clare și previzibile, iar în privința acestora trebuie să existe un consens social larg. Modificările în această materie trebuie să aibă loc suficient de devreme pentru a putea fi aplicate cu succes în cadrul procesului electoral, în vederea evitării încălcării dreptului la vot și a dreptului de a fi ales.
  2. În sensul articolului 72 alin. (3) lit. a) din Constituție, ținând cont de
    competența exclusivă a Parlamentului privind reglementarea, prin lege organică, a modului de organizare și de desfășurare a alegerilor și având în vedere bunele practici internaționale în materie electorală, modificările elementelor fundamentale ale dreptului electoral devin aplicabile doar dacă au fost publicate în Monitorul Oficial al Republicii Moldova cu cel puțin un an înaintea datei alegerilor.
  3. Rațiunile articolului 72 alin. (3) lit. a) din Constituție nu interzic desfășurarea alegerilor parlamentare anticipate potrivit regulilor altui sistem electoral decât cel aplicat la alegerile parlamentare ordinare, dacă este respectată regula publicării în Monitorul Oficial al Republicii Moldova a normelor privind sistemul electoral aplicabil cu cel puțin un an înainte de data alegerilor.

În august 2019, cu votul a 59 de deputați, Parlamentul a votat în lectură finală mai multe modificări la Codul electoral prin care a fost anulat sistemul de vot mixt. Legea a fost publicată în Monitorul Oficial la 17 august 2019.

În octombrie 2019, deputații Sergiu Litvinenco, Alexandru Slusari și Vasile Bolea au depus o sesizare la CC prin care a solicitat răspuns la următoarea întrebare: în contextul în care Parlamentul a anulat sistemul electoral mixt pentru a reveni la sistemul proporțional, în baza cărui sistem electoral urmează a fi desfășurate alegerile parlamentare anticipate în situația în care acestea vor avea loc?

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.