UPDATE: 17:20 Mariana Cherpec răspunde acuzațiilor lansate de Vitalie Cebotari: „Acuzațiile sunt nefondate și vizează discreditarea mea”
Mariana Cherpec, membru al Consiliului Superior al Procurorilor (CSP), vine cu o replică fermă în urma acuzațiilor lansate de Vitalie Cebotari privind presupusa lipsă de imparțialitate în procesul de votare pentru funcția de procuror general interimar.
„În primul rând, domnul Vitalie Cebotari nu a avut niciodată în gestiune o cauză penală care să vizeze vreo rudă apropiată de-a mea, iar prin urmare nu exista niciun temei pentru a mă abține de la examinarea subiectului ce îl privea”, a declarat pentru SafeNews.md, Mariana Cherpec.
Ea mai precizează că, la începutul ședinței CSP, Cebotari a fost întrebat dacă are vreo recuzare față de membrii Consiliului, însă acesta nu a formulat nicio obiecție.
„Dacă avea suspiciuni privind obiectivitatea mea, era în drept să ceară recuzarea mea. Nu a făcut-o.”
Referitor la rezultatul votului, Mariana Cherpec subliniază că respingerea candidaturii lui Vitalie Cebotari a fost decisă de majoritatea membrilor CSP — 7 din 11 — iar votul său nu a fost decisiv.
„Fie că aș fi votat sau nu, oricum dl Cebotari nu ar fi obținut suficiente voturi pentru a fi confirmat în funcție.”
Ea respinge categoric acuzațiile de influențare a votului, afirmând că a acționat „transparent, obiectiv și în conformitate cu legea”. Totodată, recomandă publicului să urmărească înregistrarea ședinței pentru a-și forma propria opinie.
„Acuzațiile aduse nu au nicio bază factuală. Sunt neîntemeiate și par a avea scopul de a-mi afecta imaginea și de a manipula opinia publică. Am respectat legea și nu am avut niciun interes personal în acest proces”, a adăugat ea.
În final, Mariana Cherpec solicită autorităților competente să investigheze cazul și își exprimă disponibilitatea de a coopera în totalitate. De asemenea, anunță că își rezervă dreptul de a-l acționa în judecată pe Vitalie Cebotari pentru afirmațiile care îi lezează reputația profesională și i-au cauzat prejudicii morale.
Știrea inițială!
Un nou caz tensionat în justiția moldovenească scoate în prim-plan acuzații de conflict de interese, lipsă de transparență și presupuse abuzuri de poziție în interiorul Consiliului Superior al Procurorilor (CSP). Procurorul Vitali Cebotari a depus o plângere oficială adresată președintelui CSP, Dumitru Obadă, și Procurorului General, Ion Munteanu, în care solicită tragerea la răspundere disciplinară și contravențională a Marianei Cherpec, membru CSP, acuzând-o de influențarea deciziei printr-un presupus conflict de interese personal.
Contextul disputei
Cebotari susține că numirea sa în funcția de procuror-șef interimar la Procuratura Cahul, dispusă de Procurorul General, a fost respinsă de CSP în ședința din 26 martie 2025. Potrivit acestuia, Mariana Cherpec ar fi participat la vot fără a se abține, deși ar fi avut un interes personal, întrucât fratele ei, Cherpec Dumitru, a fost implicat într-un dosar penal gestionat anterior chiar de Cebotari.
Documentele anexate arată că Dumitru Cherpec a fost inițial achitat, dar ulterior recunoscut vinovat de comiterea infracțiunii prevăzute de art. 264^1 alin. (4) Cod penal, cu liberare de pedeapsă penală pe motiv de prescripție, printr-o decizie a Curții de Apel Cahul din 12 iunie 2023.
Acuzații privind lipsa de motivare a deciziei
Plângerea mai invocă faptul că hotărârea CSP prin care a fost respinsă candidatura lui Cebotari nu ar fi fost motivată în conformitate cu legea, încălcând normele Codului administrativ, precum și Regulamentul intern al CSP, care impune redactarea unei hotărâri motivate în termen de cinci zile lucrătoare de la emitere.
Reacții și consecințe posibile
Documentele solicită investigarea Marianei Cherpec sub aspect disciplinar și contravențional, subliniind că participarea sa la vot ar fi trebuit exclusă printr-o declarație de abținere, având în vedere existența unui potențial conflict de interese. Potrivit cadrului legal, un membru al CSP trebuie să se abțină de la examinarea unui subiect dacă există circumstanțe care ar putea pune la îndoială obiectivitatea sa.
Cazul ridică semne de întrebare cu privire la funcționarea mecanismelor interne de control și etică din cadrul Consiliului Superior al Procurorilor, precum si mecanismul defect de functionare a filtrelor Comisiilor pre-vetting si vetting instituite re actuala guvernare.
Or, membra CSP Mariana Cherpec a acces în organul de autoadministrare a procurorilor din rândul procurorilor, trecând cu brio verificarea din partea Comisiei pre-vetting.
SafeNews.md precizează că dacă se va dovedi că procedura a fost viciată, întreaga hotărâre ar putea fi contestată în instanță, iar Mariana Cherpec ar putea fi vizată atat de măsuri disciplinare, cat si procesual-penale.
Aceasta concluzei se impune datorita existentei zvonurilor ca anume membra CSP Mariana Cherpec a intervenit personal către procurorul Vitali Cebotari în favoarea fratelui său. Inițial, a solicitat procurorului să renunțe la învinuire, iar ulterior să nu conteste sentința de achitare în cazul fratelui său – Dumitru Cherpec.










! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.