Acasă Justiţie DOC// Ex-judecătoarea Svetlana Tizu, pusă pe lista de așteptare

DOC// Ex-judecătoarea Svetlana Tizu, pusă pe lista de așteptare

0

Curtea Supremă de Justiție a respins cererea de accelerare a examinării recursului depus de ex-judecătoarea Svetlana Tizu, care a figurat în Dosarul magistratelor privind mușamalizarea unui caz de malpraxis, soldat cu decesul unui nou-născut​. Deși a fost achitată în 2021, acuzatorii nu au renunțat la învinuiri în privința sa și au depus recurs la decizia Curții de Apel Comrat.​ Magistrata a contestat, în iulie 2024, decizia Curții de Apel Chișinău, care i-a respins acțiunea, în care solicită toate plățile salariale pe care le-a ratat în perioada suspendării din funcție, dar și anularea actului administrativ individual nefavorabil, semnat de fosta președintă interimară a Judecătoriei Chișinău, Livia Mitrofan. Așa cum a fost implicată în dosarul scandalos în anul 2019, iar suspendarea a fost anulată în 2023, Tizu ar putea pretinde la plata salariilor ratate pentru aproximativ patru ani, scrie anticoruptie.md.

tizu by SAFE

În luna octombrie 2023, judecătoarea Svetlana Tizu, care a figurat în Dosarul magistratelor, dar a fost achitată, a scăpat de suspendarea din funcție și a revenit la Judecătoria Chișinău, sediul Centru. O decizie în acest sens a fost aprobată în data de 10 octombrie, de către CSM. Două săptămâni mai târziu însă, CSM a decis să propună președintei Maia Sandu să o elibereze din funcție, după ce membrii CSM i-au adresat mai multe întrebări privind cazul de corupție în care a fost vizată.

Tizu susține că acuzațiile care i se aduc nu au fost obiect al investigațiilor Inspecției judiciare și nu sunt fondate. Mai mult, în cadrul procesului a avut cu totul alt statut, iar decizia de eliberare nu este motivată. 

Dosarul magistratelor, în care au fost implicate zece persoane, cinci judecători, un procuror, un avocat, un asistent judiciar, un medic și un inculpat într-un alt dosar, a fost trimis în judecată de către Procuratura Anticorupție în aprilie 2019. Potrivit procurorilor Anticorupție, cele cinci judecătoare ar fi pretins și primit sume de bani în proporții deosebit de mari pentru a emite decizii favorabile în mai multe cauze penale aflate în examinare.

Curtea Supremă de Justiție (CSJ) a casat decizia instanței de apel, iar familia Parpalac, care cu aproape zece ani în urmă și-a pierdut copilul nou-născut în urma unei proceduri de malpraxis, va primi prejudicii morale de 700 mii lei de la stat în loc de 2 milioane. 

În același dosar a figurat medicul obstetrician de la Institutul Mamei și Copilului, Vadim Scarlat, din cauza căruia ar fi decedat un bebeluș la naștere. Acesta a fost învinuit că, prin intermediul unui grefier, a transmis 2.000 de euro unui magistrat pentru a fi absolvit de pedeapsă într-un dosar de malpraxis. Medicul Vadim Scarlat și-a recunoscut vina privind coruperea magistraților și a fost judecat în procedură simplificată, fiindu-i aplicată o amendă de 115.000 de lei.

La 17 martie 2021, toate cele cinci judecătoare învinuite în așa-numitul „dosar al magistratelor” – Svetlana Tizu, Victoria Hadîrca, Ludmila Ouș, Galina Moscalciuc și Liubovi Brînza – au fost achitate după ce s-a constatat inexistența faptei infracțiunii, iar în iunie 2021, Curtea de Apel Comrat a menținut hotărârea instanței de fond. 

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.