Acasă Politic DOC // Dumitru Alaiba a sesizat Procuratura Generală: La Moldasig se pregătește...

DOC // Dumitru Alaiba a sesizat Procuratura Generală: La Moldasig se pregătește un atac raider

0

Deputatul Dumitru Alaiba a sesizat Procuratura Generală în legătură cu un posibili atac raider la compania de asigurări Moldasig. Despre aceasta a anunțat Alaiba pe o rețea de de socializare, transmite SafeNews.md cu referire la Știri.md.

„Un acționar care deține oficial 4,99% din companie (dreptul la vot suspendat în 2016-2017) a ajuns să controleze 65% din acțiunile Moldasig. Cum? Prin judecată. Iar stilul îmi este foarte cunoscut. E o clasică preluare ostilă – așa zis atac raider.

M-am adresat Procurorului general cu o solicitare să se implice în acest caz. Legalitatea acestei decizii de judecată emisă de către judecătoarea Olesea Țurcan este cel puțin dubioasă (am enumerat și motivele).

De asemenea, știu bine nu din auzite, din experiențe din trecut că asemenea „operațiuni” nu au loc fără complicitate din interiorul instituțiilor regulatoare care au obligația să mențină ordinea, dar o fac în mod intenționat incomplet, ineficient, disproporționat.

Niciodată un atac din ăsta nu a fost implementat fără complicitatea unor funcționari din instituții, a judecătorilor corupți și a unor elemente din politic”, a scris Alaiba.

În demers, deputatul cere procurorului general să verifice legalitatea acțiunilor Judecătoarei din cadrul Judecătoriei Chișinău (sediul Râșcani) – Olesea Țurcan, încadrându-le prin prisma prevederilor articolului 307 Cod Penal – Pronunţarea unei sentinţe, decizii, încheieri sau hotărâri contrare legii și să propuneți sancționarea disciplinară a judecătorului în cadrul Consiliului Superior al Magistraturii.

Știri.md vă prezintă mai jos textul integral al sesizării:

ȚLa data de 06 noiembrie 2020, a fost emisă încheierea Judecătoriei Chișinău (sediul Râșcani), de către judecătoarea Olesea Țurcan, pe dosarul nr. 3-2211/2020 (2-20114193-12-3-15092020-1) WESNA LTD vs. Comisia Națională a Pieței Financiare, prin care judecătoria Chișinău a dispus suspendarea executării mai multor hotărâri ale Comisiei Naționale a Pieței Financiare cu privire la unele măsuri față de acționarii „MOLDASIG” S.A., cu înlăturarea de la executarea atribuțiilor funcționale a administratorului și consiliului societății, instituind administrarea provizorie de către două companii de audit.

Comisia Națională a Pieței Financiare a venit cu o reacție la această decizie (contestată la Curtea de Apel Chișinău), fiind în deplin dezacord cu încheierea emisă de către Judecătoria Chișinău (sediul Râșcani) ca fiind una neîntemeiată și ilegală, care ar pune în pericol securitatea economică a statului, atentând grav la stabilitatea pieței financiare nebancare în Moldova.

Efectul juridic al încheierii de aplicare a măsurilor de asigurare a acțiunii, este ca Wesna LTD, fost acționar, cu un pachet de doar 4,99% din acțiuni, va gestiona compania „Moldasig” S.A., dar și un pachet în mărime de 65,03%, sau 450.100 acțiuni (în valoare totală de peste 45 mln. lei) prin intermediul „Confidential – Audit” SRL și „Altimeea” SRL.

Astfel, există o bănuială rezonabilă, că prin încheierea Judecătoriei Chișinău (sediul Râșcani), Judecatoarea – Olesea Țurcan, a pronunţat cu bună știință o încheiere contrar legii. În special, la examinarea cauzei ar fi fost admise mai multe abateri de la norma legală, în special:

– Au fost contestate Hotărârile Comisiei Naționale a Pieței Financiare din anii 2016 – 2017, ceea ce ridică mari semne de întrebare referitoare la aplicarea termenelor de prescripție;

– Nu a fost detectat niciun indiciu despre respectarea procedurii prealabile, caracteristică pentru dosarele de contencios administrativ;

– Conform numărului de înregistrare a dosarului, rezultă că acțiunea a fost depusă de un singur acționar cu cota-parte de – 4,99 % din numărul total de acțiuni. Instanța de judecată în acest caz ar avea temei legal să suspende doar parțial Hotărârile Comisiei Naționale a Pieței Financiare, în ceea ce privește pachetul de – 4,99% de acțiuni a Reclamantului – Wesna LTD (https://jc.instante.justice.md/ro/agenda-of-meetings…);

– Măsura de asigurare a acțiunii prin desemnarea administrării provizorii de către 2 persoane juridice care vor exercita atribuțiile Organului Executiv și Consiliului Societății, este în contradicție cu prevederile legale, deoarece persoanele cu funcție de conducere în societățile de asigurare trebuie aprobate de către autoritatea de supraveghere (CNPF);

– Înregistrarea Organului Executiv și Membrilor Consiliului Societății în Registrul Persoanelor Juridice fără avizul CNPF este o abatere gravă de la norma legală;

– Înscrierea provizorie de către depozitarul central în Registrul valorilor mobiliare a pachetului de acțiuni în mărime de 65,03% în calitate de măsură de asigurare a acțiunii în contul companiei de audit SRL „Altimeea”, până la soluționarea fondului cauzei, este o măsură disproporționată și constituie o expunere abuzivă asupra fondului cauzei.

Totodată, ridică mari semne de întrebare din ce motiv pe portalul instanței de Judecată, încheierea de aplicare a măsurilor de asigurare a acțiunii pentru pachetul de 65,03% din acțiuni nu este publică.

Mai mult ca atât, din sursele proprii, deținem informație precum că, la data de 09 noiembrie 2020, mai multe persoane, însoțiți de agenții de pază a unei agenții private, ar fi intrat în sediul companiei „MOLDASIG” S.A., înlăturând personalul cu funcții de răspundere, și punând alte persoane în aceste funcții (inclusiv dintre cei care ar fi fost implicați în gestiunea păguboasă a altor companii de asigurări cum ar fi „ASITO” S.A.).

Aceste acțiuni după formă și caracter, par a fi o schemă clasică de preluare ostilă a afacerii (așa-zis atac raider) prin care sunt preluate abuziv și arbitrar acțiunile unei companii, fiind utilizate un șir de scheme frauduloase (inacțiunea sau acțiunile limitate ale regulatorilor, falsificarea documentelor, semnături false, folosirea forţei, sechestrul fizic al companiei, sprijin tacit de la instituțiile de stat care în mod deliberat nu acționează eficient pentru a proteja legislația, utilizarea de hotărâri judecătorești (inclusiv cele ale instanțelor de arbitraj) emise fără motive întemeiate etc).

Reieșind din cele sus menționate, în conformitate cu prevederile art. 20 și 22 din Legea nr. 39 din 07.04.1994 despre statutul deputatului în Parlament, vin la DVS cu solicitarea de a verifica legalitatea acțiunilor Judecătoarei din cadrul Judecătoriei Chișinău (sediul Râșcani) – Olesea Țurcan, încadrându-le prin prisma prevederilor articolului 307 Cod Penal – Pronunţarea unei sentinţe, decizii, încheieri sau hotărâri contrare legii.

Să propuneți sancționarea disciplinară a judecătorului în cadrul Consiliului Superior al Magistraturii.

Să analizați proporționalitatea, eficiența și promptitudinea acțiunilor regulatorului – Comisia Națională a Pieței Financiare, și a depozitarului central, dar și a altor instituții ale statului, sau inacțiunile acestora”.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.