Prodecana facultății de Jurnalism de la Universitatea de Studii Europene din Moldova (USEM) care este acuzată de trafic de influență va comparea pe banca acuzaților. Dosarul a fost transmis în instanța de judecată, iar vineri, 1 octombrie, cauza penală a fost înregistrată și repartizată spre examinare, transmite SafeNews.md cu referire la zdg.md.

Solicitată de Ziarul de Gardă procurora de caz Cristina Gladcov ne-a comunicat că a finalizat urmărirea penală și expediat cauza penală în instanța de judecată.
„Prodecana este cercetată penal pentru trafic de influență conforma articolului 326 aliniatul 2 litera din Cod Penal al R. Moldova”, a declarat procurora de caz.
Potrivit Codului Penal, traficul de influență se pedepsește cu amendă în mărime de la 3 000 la 4 000 unităţi convenţionale sau cu închisoare de la 2 la 7 ani.
Prodecana Facultăţii de Jurnalism și Științe ale Comunicării (FJȘC) din cadrul Universității de Studii Europene din Moldova (USEM), Daniela Sîtari, a fost reținută la 15 iunie curent de ofițerii Centrului Național Anticorupție (CNA) în urma unui denunţ depus de o studentă. Despre asta au anunțat reprezentanții CNA, care au menționat că lectora universitară i-ar fi cerut studentei 3 000 de lei pentru susţinerea tezei de licenţă.
Atunci, solicitată de ZdG, purtătoarea de cuvânt a CNA, Angela Starinschi, a menționat că prodecana a fost reținută pentru 72 de ore, iar ulterior, prin ordonanța procurorului de caz, a fost eliberată din motive de sănătate.
La 16 iunie, după ce a fost emisă ordonanța de eliberare pe motive de sănătate, respectiv, după eliberare, în privința prodecanei a fost aplicată măsura preventivă – obligarea de nepărăsire a țării pe un termen de 60 de zile.
Atunci, Daniela Sîtari, prodecana facultății de Jurnalism din cadrul USEM, Diana Sîtari, a declarat pentru ZdG că „nu și-a recunoscut vina și că nu este de acord cu acuzațiile care i se aduc”.
Potrivit CNA, studenta a declarat că urma să susţină teza de licenţă, iar la verificarea acesteia prodecana s-a arătat nemulţumită de calitatea materialului prezentat și i-a spus că poate să o ajute să promoveze examenul. Astfel, prodecana i-ar fi propus, în schimbul a trei mii de lei, o teză deja scrisă. Ca să evite transmiterea directă a banilor, aceasta i-a sugerat studentei să-i achite una din ratele creditului (3 000 de lei), contractat de prodecană pentru cumpărarea unui telefon cu preţul de aproximativ 28 000 de lei.
! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.