Acasă Justiţie DOC // Dosarul Chitoroagă vs Morari: Argumentul instanței de a respinge cererea...

DOC // Dosarul Chitoroagă vs Morari: Argumentul instanței de a respinge cererea fostului șef al PCCOCS și reacția lui Viorel Morari

0

Fostul șef al Procuraturii pentru Combaterea Crimei organizate și Cazuri Speciale (PCCOCS), Nicolae Chitoroagă, a depus peste termen cererea prealabilă privind anularea ordinului semnat la 17 septembrie 2019 de ex-procurorul general interimar, Dumitru Roibu, privind revenirea lui Viorel Morari la șefia Procuraturii Anticorupție. Totodată, prin acest ordin nu i-au fost încălcate drepturile și libertățile fundamentale. Astfel a motivat instanța de judecată inadmisibilitatea plângerii lui Chitoroagă.

„Ordinul a fost emis la 17 septembrie 2019, dar a fost contestat la 16 decembrie 2019”, se arată în decizia motivată semnată de judecătorul Vitalie Ciumac. Legislația prevede că ordinul urma să fie contestat în decurs de 20 de zile de la data semnării, iar Nicolae Chitoroagă a știut despre acest lucru, deoarece revenirea lui Viorel Morari la șefia Procuraturii Anticorupție a fost mediatizată pe larg de mass-media.

Instanța a respins ca nefondată și pretenția lui Chitoroagă precum că repunerea în funcție a lui Morari i-au afectat dreptul la un proces echitabil, fiindu-i intentat un dosar penal, pe motiv că legislația prevede atât recuzarea procurorului pe caz, cât și dreptul de a contesta acțiunile procurorului.  

Contactat de portalul SafeNews.md, șeful suspendat al Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari a venit cu o reacție.

” Inadmisibilitatea acțiunii în contencios administrativ intentate de către Chitoroagă Nicolae, după mine, era evidentă. De aceea, semnele mari de întrebare sunt față de judecătorul Ciumac, cel care a stabilit acest lucru în 3 luni de zile, cu suspendarea actului administrativ contestat, care a și produs actul. Regret, este un judecător tânăr, dar deja afectat de influiența politicului. Or, în prezent sistemul justiției are șansa de a-și impune independența, fapt pentru care magistrații trebuie să dea dovadă de curaj, sau mai bine spus: să se conducă strict, de lege.”, a declarat Viorel Morari.

Amintim că procesul de judecată a început la data de 23 decembrie, iar o zi mai târziu, când Morari era deja suspendat din funcție de către Alexandr Stoianoglo, judecătorul Vitalie Ciumac a dat curs cererii lui Chitoroagă de a suspenda executarea ordinului din 17 septembrie 2019 până la adoptarea unei decizii finale.

Unul dintre dosarele de rezonanță investigate de Procuratura Anticorupție după revenirea lui Viorel Morari a fost cel pornit pe numele lui Chitoroagă pentru îmbogățire ilicită. Fostul șef al PCCOCS a fost pus sub învinuire și a stat 15 zile în arest preventiv. Dosarul a fost pornit după ce Procuratura Generală s-a autosesizat la o investigație jurnalistică a portalului Anticoruptie.md, privind o afacere care ar aparține lui Chitoroagă.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.