Acasă Justiţie DOC // Curtea Constituțională a decis: ONG-urile pot presta servicii contra cost...

DOC // Curtea Constituțională a decis: ONG-urile pot presta servicii contra cost concurenților electorali

0

Curtea Constituțională a decis astăzi că este constituțională prestarea serviciilor contra cost de către ONG-uri concurenților electorali. Astfel, Înalta Curte a admis parțial sesizarea deputatului PAS Sergiu Litvinenco. Conform deciziei CCM, ONG-urile vor putea să presteze servicii contra cost concurenților electorali în perioada campaniei electorale.

Se admite parțial sesizarea lui Sergiu Litvinenco. Se recunoaște constituțional textul „presta serevicii și/sau” de la articolul 6, aliniatul 5 al Legii cu privire la ONG-uri în măsura în care organizațiilor necomerciale le este permisă prestarea serviciilor oneroase pentru concurenții electorali în perioada campaniei electorale”, a menționat președinta Curții Constituționale, Domnica Manole.

De asemenea, Curtea a emis o adresă Parlamentului în vederea reglementării articolului 6, aliniatul 5 din Legea privire la ONG în conformitate cu hotărârea pronunțată astfel încât în perioada campaniei electorale organizațiilor necomerciale să le fie interzisă doar prestarea serviciilor gratuite, nu și a serviciilor oneroase.

Hotărârea Curții Constituționale – textul „presta servicii și/sau” din art. 6 alin.(5) al Legii nr.86/2020 cu privire la…

Posted by Sergiu Litvinenco on Thursday, October 8, 2020

Amintim că deputatul PAS, Sergiu Litvinenco i-a cerut Înaltei Curți să declare neconstituționale unele prevederi din Legea cu privire la organizațiile necomerciale, care le interzic organizațiilor necomerciale să presteze servicii pentru concurenții electorali în perioada campaniei electorale. În opinia deputatului, interzicerea pestării serviciilor pentru concurenții electorali contravine Constituției. Litvinenco consideră că aceste interdicții ar putea să restricționeze activitatea mai multor instituții media care au la bază de formare organizații necomerciale.

Parlamentarul susține că aceste interdicții instituie o condiție discriminatorie și sunt contrare concurenței libere.

Norma contestată nu se referă la finanțarea vreunui concurent electoral de către ONG-uri, ci la prestarea serviciilor, în condiții egale, pentru toți concurenții electorali”, a precizat Litvinenco.

Menționăm că proiectul de lege privind organizațiile necomerciale a fost votat pe 11 iunie în lectură finală.

Legea prevede, inclusiv, că în perioada campaniei electorale, ONG-urile nu pot presta servicii și sau susține material concurenții electorali și nu pot face campanie electorală, dar pot promova alegerile, pot organiza dezbateri electorale și pot monitoriza alegerile.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.