În ultimele săptămâni, în jurul companiei de asigurări Moldasig a izbucnit un adevărat scandal. Comisia Națională a Pieței Financiare îl acuză pe controversatul om de afaceri Veaceslav Platon că ar încerca să preia controlul companiei. Platon, pe de altă parte, susține că nu face decât să-și obțină drepturile asupra pachetului de acțiuni care i-ar aparține în cadrul companiei. Puțini însă își mai amintesc cum a ajuns Moldasig dintr-o companie profitabilă, controlată 100% de stat, într-una în care 80% din acțiuni au mers către un offshore cipriot în spatele căruia stătea o companie de asigurări rusă, transmite SafeNews.md cu referire la cotidianul.md.
Statul pierde 80% din Moldasig
Compania Moldasig a fost fondată în anul 2001, fondatorii săi de atunci fiind trei companii de stat: Banca de Economii (51%), Calea Ferată (25%) și Poșta Moldovei (24%). În scurt timp, compania a devenit una dintre cele mai active de pe piața de asigurări din Republica Moldova, având profituri consistente, estimate la zeci de milioane de lei în 2007.
În pofida acestui fapt, în anul 2008, se decide asupra unei majorări de capital a companiei în sumă de 48 de milioane de lei. Investiția venea din partea unei companii offshore din Cipru, denumită „Linekers Investments”. Astfel, offshore-ul cipriot intră în posesia a 80% din acțiuni, în timp ce Banca de Economii rămâne cu 10,2%, Calea Ferată cu 4%, iar Poșta Moldovei cu 4,8%.
Astfel, fără ca să primească vreun ban, statul pierde 80% din acțiunile uneia dintre cele mai profitabile companii de asigurări din țară. Mai mult, mărirea de capital pe care ar fi făcut-o compania cipriotă nu depășea profitul pe care Moldasig putea să și-l asigure în maximum doi ani de activitate.
Dosar penal în 2012
În 2012, Centrul pentru Combaterea Crimelor Economice și a Corupției demarează urmărirea penală în acest caz, în condițiile în care statul a pierdut controlul asupra unei companii profitabile, fără a beneficia măcar de vreun bănuț în schimb.
Schema prin care statul a pierdut controlul asupra Moldasig a fost una ilegală, susțineau anchetatorii, în condițiile în care atunci nu s-a făcut un studiu de fezabilitate, iar investitorii nu au fost selectați în baza unui concurs, așa cum prevedea legea.
Procurorii au cerut anularea schemei din 2008 și revenirea acțiunilor sub controlul companiilor de stat. Dosarul nu a mai avut însă o finalitate.
Platon susține că el și partenerii săi dețin tocmai cele 80% din acțiuni
În 2012, la scurt timp după inițierea dosarului penal, cele 80% din acțiunile Moldasig sunt vândute de către Linekers Investements (Rossgostrah) în schimbul sumei de 198 de milioane de lei (16 milioane de dolari), adică de aproape 5 ori mai mult decât investiția din 2008.
Asta în condițiile în care în acești ani compania a avut alte sute de milioane de lei profit. Platon a declarat recent că el și partenerii săi de afaceri ar fi cumpărat acele acțiuni în anul 2012.
„În 2012 eu și un grup de parteneri am cumpărat 80% din acțiunile de la Moldasig. Atunci și acum nu au fost și nu sunt pretenții. Eu am avut 5%, ceilalți 75%”, a declarat Platon marți, în cadrul unei emisiuni de la postul TV 8.
Tranzacția a avut loc în iulie 2012, în condițiile în care în mai 2012, doar două luni mai devreme, Procuratura Anticorupție demarase dosarul penal prin care solicita revenirea pachetului de acțiuni sub controlul celor trei companii de stat.
! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.