Acasă Justiţie DOC // CSJ a pus punct în cazul contestației PAS prin care...

DOC // CSJ a pus punct în cazul contestației PAS prin care a cerut sancționarea lui Igor Dodon privind ziarele electorale

0

Magistrații Curții Supreme de Justiție (CSJ) au pus punct în cazul contestației depuse de Maia Sandu, reprezentată de Olesea Stamate, prin care a cerut sancționarea lui Igor Dodon pentru că nu ar fi declarat cheltuielile la distribuirea ziarelor electorale. Astfel, instanța ierarhic superioară a susținut decizia Curții de Apel Chișinău prin care contestația a fost declarată inadmisibilă, transmite SafeNews.md cu referire la cotidianul.md.

În urma ședinței de astăzi, 30 noiembrie, Colegiul civil, comercial şi de contencios administrativ al Curţii Supreme de Justiţie a declarat inadmisibilă contestația.

Potrivit actului emis de CSJ, în corespundere cu art. 74 alin. (6) Cod electoral, împotriva hotărîrii instanţei de judecată poate fi depus un apel în termen de o zi de la pronunţare, iar împotriva deciziei instanţei de apel – un recurs în termen de o zi de la pronunţare. Din actele cauzei rezultă că încheierea Curţii de Apel Chişinău a fost pronunţată în data de 24 noiembrie 2020.

,,Prin urmare, ţinând cont de domeniul specific de activitate a legislației electorale, prin prisma prevederilor art. 74 alin. (6) Cod electoral, termenul de declarare a recursului împotriva încheierii şi-a început curgerea din ziua imediat următoare datei pronunțării actului judecătoresc de dispoziție contestat – 25 noiembrie 2020, data limită de depunere a recursului fiind ziua de 25 noiembrie 2020, ora 24.00.

Cu toate acestea, recursul depus de Maia Sandu reprezentată de avocatul Natalia Moloșag împotriva încheierii din 24 noiembrie 2020 a Curţii de Apel Chişinău, a fost depus în data de 26 noiembrie 2020, fapt ce denotă depunerea recursului după expirarea termenului stabilit de lege. Or, legiuitorul a determinat că dreptul la contestarea actului judecătoresc este limitat la un anumit interval și anume o zi de la pronunţare.

Totodată, completul specializat pentru examinarea acțiunilor în contencios administrativ reţine că recurenta nu a prezentat instanţei probe incontestabile ce ar demonstra imposibilitatea îndeplinirii actului procedural în termenul prevăzut de lege şi nu a depus în acest sens o cerere cu privire la repunerea recursului în termen în sensul art. 65 Cod administrativ”,se menționează în decizia CSJ.

Decizia CSJ/Maia Sandu vs CEC by Alina Frunza

Amintim că PAS a cerut miercuri, 11 noiembrie, după scandalul de la editura „Universul”, sancționarea lui Igor Dodon, invocând că nu a raportat toate cheltuielile. Însă vineri, 13 noiembrie, subiectul a fost exclus de pe ordinea de zi la propunerea lui Vasile Gafton, care a spus că documentul este o contestație, nu o sesizare, lucru negat de către vicepreședinta PAS.

Totuși, a doua zi, pe 14 noiembrie, Comisia Electorală Centrală (CEC) a declarat că faptele invocate de către reprezentanta candidatei PAS, Maia Sandu, Olesea Stamate, în sesizarea prin care a cerut sancționarea lui Igor Dodon „nu s-au confirmat”.

Miercuri, 11 noiembrie, unii activiști civici și membri ai PAS au surprins printarea a zeci de mii de ziare de promovare a lui Igor Dodon la editura de stat Universul. În opinia lor, Dodon a comis mai multe încălcări ale legislației electorale, printre care folosirea resursei administrative și falsificarea rapoartelor financiare la CEC.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.