Sâmbătă seara, un tânăr din Chișinău a fost oprit de poliție lângă Circul orașului în timp ce conducea un scuter închiriat de la Bolt. Potrivit relatării sale pe rețelele de socializare, polițiștii i-au cerut explicații pentru lipsa echipamentului de protecție.
Tânărul a argumentat că, fiind vorba de un scuter închiriat, nu i se oferă echipament: „Cum pot lua echipamentul dacă îl închiriez?”.
Această întrebare ridică semne de întrebare cu privire la responsabilitatea companiei Bolt de a furniza echipamente de siguranță utilizatorilor.
Situația a luat o turnură neașteptată când poliția l-a întrebat dacă consumase alcool. Deși tânărul a recunoscut că băuse mai devreme, a fost surprins să fie testat cu alcooltestul, deoarece nu conducea o mașină: „Nu știam că mă pot obliga să respir într-un tub, că nu sunt șofer de mașină și nu am permis”.
În ciuda acestui fapt, bărbatul a fost amendat cu 5.000 de lei, iar scuterul a fost evacuat, fără ca el să fie informat.
Mai târziu, compania Bolt l-a contactat pentru a-l informa că scuterul fusese dus la Trușeni, dar fără a clarifica cine este responsabil pentru costurile de evacuare și parcare.
Tânărul a fost obligat să plătească 1.150 de lei din propriul buzunar: „Am fost cu băieții de la Bolt să iau scuterul din Trușeni. Am plătit 1.150 de lei – 500 de lei pentru camionul de remorcare și 650 de lei pentru parcarea de penalizare”.
Probabil acest caz ridică mai multe semne de întrebare, cum ar fi: de ce scuterele închiriate nu sunt însoțite de echipamente de protecție obligatorii și cine ar trebui să fie responsabil pentru costurile evacuării și parcării?
În mod normal, compania care oferă serviciul ar trebui să se ocupe de aceste aspecte, dar nu a fost să fie. Utilizatorul a fost lăsat să suporte toate cheltuielile.
îÎn context, bărbatul nu a uitat să critice ferm acțiunile poliției: „Am fost amendat și scuterul evacuat fără avertisment. Atitudinea lor este pur și simplu bestială”.
Totodată, acesta a subliniat faptul că autoritățile ar trebui să se asigure că există claritate și echitate în astfel de situații, mai ales când este vorba de utilizatori care nu sunt obișnuiți cu aceste proceduri: „Acum înțeleg de ce șoferii îi urăsc atât de mult”.
Acesta și-a încheiat postarea cu un avertisment pentru alți utilizatori: „Dacă sunteți opriți pe trotuar, va fi evacuat și scuterul. Fiți vigilenți!”.
Precizăm că Legislația Republicii Moldova reglementează utilizarea scuterelor electrice și a altor mijloace de transport similare prin Codul de Circulație Rutieră.
În capitală au fost înregistrate zeci de accidente rutiere cu împlicare trotinetelor vizate.
! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.