Instanța de fond a anulat decizia Agenției Naționale de Transport Auto (ANTA) de radiere din Registrul activităților conexe transporturilor rutiere a societății Gările Auto Moderne, afiliată lui Ilan Șor. Hotărârea a fost pronunțată în data de 14 iulie de judecătorul Gheorghe Balan, dar poate fi atacată la Curtea de Apel Centru în termen de 30 zile. Agenția Proprietății Publice (APP) a inițiat pe 19 august 2024 procedura de preluare a Complexului unic al Gărilor și Stațiilor Auto de de la SRL Gările Auto Moderne, în calitate de partener privat, și transmiterea acestuia în gestiunea Întreprinderii de Stat Direcția pentru exploatarea imobilului. SRL Gările Auto Moderne a calificat decizia drept un „atac raider” împotriva companiei, transmite SafeNews.md cu referire la anticorupție.md.
În iunie 2019, după plecarea Partidului Democrat de la putere, Parlamentul a constituit o Comisie de anchetă care urma să investigheze circumstanțele în care au fost realizate privatizările și concesionările, începând cu anul 2013. Aria de interes viza privatizarea Air Moldova, Tutun-CTC, dar și concesionarea Aeroportului Internațional Chișinău și a Gărilor Auto din Moldova. Atunci, au fost constatate o serie de nereguli în procesul de concesionare a reţelei de gări auto, iar Procuratura Anticorupţie a iniţiat o urmărire penală pentru abuz de putere sau abuz de serviciu săvârșit de o persoană cu funcţie de demnitate.
În iunie 2022 s-a descoperit că SRL Gările Auto Moderne a investit mai puține mijloace decât cele asumate. În plus, au fost constatate întârzieri la executarea planului de investiții, fiind invocate diverse justificări, dar cu lipsa documentelor confirmative.
În august 2022, Agenția Proprietății Publice a anunțat că a desfăcut contractul de modernizare a autogărilor cu SRL Gările Auto Moderne din cauza neprezentării garanției de bună execuție și neîndeplinirii planului de investiții asumat în termen în termen de 90 de zile.
„Conform contractului, timp de o lună, partenerul privat urmează să transmită toate activele preluate în decembrie 2018 de la Întreprinderea de Stat Gările și Stațiile Auto în bună stare, funcţionale şi libere de orice sarcină sau obligaţie. Legislația în domeniu prevede că în cazul încetării parteneriatului public-privat, partenerul privat este obligat să asigure continuitatea activității sau prestării serviciilor până la preluarea acestora de către partenerul public”, preciza Agenția Proprietății Publice.
Contractul de concesiune a autogărilor a fost semnat pe 17 decembrie 2018 cu SRL Gările Auto Moderne, în timpul Guvernului Pavel Filip, pe un termen de 25 de ani. Conform contractului, partenerul privat s-a obligat să modernizeze 30 de gări și stații auto, iar aceste lucrări nu vor depăși trei ani.

Proiectul de concesionare a gărilor auto a fost scris, promovat și adoptat cu o viteză uluitoare de către guvernul Filip, în condiții opace și cu semne evidente de trucare. Opinia aparține liderului CUB, Igor Munteanu, care a declarat că la baza încheierii contractului cu statul a stat un studiu de fezabilitate scris de „Alternative Internaționale de Dezvoltare”, o asociație ghidată din umbră de Ilan Șor.
„La toate etapele acestui proiect asumat de PM Filip a lipsit orice urmă de transparență, o condiție cheie la selectarea partenerilor privați, conform HG N.476/2012, motiv pentru care Guvernul FILP a mers în mod obraznic și deschis la primirea unei singure oferte. În procesul vicierii concursului organizat de Ministerul Economie a folosit studiul menționat mai sus, fără a solicita alte avize din partea CNA, MinFin, astfel transmiterea în concesionare pe 25 de ani a celei mai mari rețele de gări și stații auto are loc în baza unei note informative de 3 pagini. În aceeași zi în care primește oferta, la 07.09.2018, Ministerul economiei obține avizele Consiliului Concurenței și avizul Cancelariei de stat. Era vineri, ora 17.00, avizele sunt adunate instant, se pregătesc tabelul de divergențe și se înaintează decizia finală a guvernului, cu toate semnăturile factorilor din executiv, azi pasibili de răspundere. Printre condițiile de selectare a viitorului concesionar, Guvernul cere aplicanților dispunerea de capital propriu și/sau mijloace financiare suficiente pentru asigurarea investițiilor și fluxului de numerar operațional de min. 400 mln lei, asta deși investițiile estimate pentru modernizarea gărilor și stațiilor auto erau estimate la 200 mln lei, introduse în 3 ani de la semnarea contractului. Este evident că guvernul pregătise decizia sa ”fulger” pentru un client anume, iar acesta era bine conectat la clientela de partid. Mai mult, pentru ca nimeni nici măcar să nu emită pretenția de a participa la concurs, Comisia de selectare a parteneriatului privat aprobă printre condițiile de participare la concurs cerința de a plăti o taxă de participare de 200.000 lei pentru orice aplicant, și garanția în valoare de 1 mln lei pentru eliberarea documentelor pentru concurs (100.000 lei).”, a scris Munteanu.
Liderul CUB mai susținea că în ziua în care a fost primită oferta, Ministerul Economiei a obținut avizele Consiliului Concurenței și Cancelariei de Stat, iar condițiile avantajau clientul special.
„Contractul de concesionare este semnat de Ex-Factor SRL, una dintre cele mai puternice sub aspect financiar și logistic companii de construcții, care se retrage din Contract, imediat după semnarea contractului. Exact ca și în cazul Blue-Air-Air-Moldova, Ex-factor a transmis drepturile sale unei companii apărute peste noapte, “SRL Auto Moderne”, asistate de către un dubios cetățean american pe nume Lluka Muco, astfel încât deja la 2 săptămâni după încheierea concursului, derogările aplicate acestei concesionări nu mai corespundeau nici unei norme legale, nici unui standard internațional de funcționare, fără nicio consultare publică cu operatorii de transport, autoritățile publice locale, cetățenii, ca plătitori net ai acestor schimbări de sistem. Menționăm că SRL Gările și Stațiile Auto a fost înființată cu doar 2 zile înainte de concurs, iar șeful APP de atunci, Dl V.Baldovici se declara fascinat de profunzimea ofertei depuse de companie”, conchidea Munteanu.
Munteanu consideră că ar trebui să urmeze acțiuni ale procurorilor pe cauza celor care au viciat concursul și care le-au oferit „oamenilor lui Șor cea mai largă infrastructura de transport public”.
! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.