Acasă Politic Discuție telefonică între Maia Sandu și Salome Zurabișvili: Strategii pentru alegerile viitoare...

Discuție telefonică între Maia Sandu și Salome Zurabișvili: Strategii pentru alegerile viitoare din R. Moldova și Georgia

0

Președintele R. Moldova, Maia Sandu, a avut astăzi o convorbire telefonică cu președintele Georgiei, Salome Zurabişvili. În cadrul discuției, cele două șefe de stat au abordat pregătirile pentru exerciții democratice importante care vor avea loc în luna octombrie: alegerile prezidențiale și referendumul pentru aderarea la Uniunea Europeană în Moldova, precum și alegerile parlamentare din Georgia, scrie ziua.md.

Maia Sandu a subliniat sprijinul ferm al Republicii Moldova pentru poporul georgian în lupta sa pentru democrație și aspirația de a deveni parte a marii familii europene. Totodată, discuția a evidențiat preocupările legate de recentele evoluții din Georgia, unde adoptarea unei legi controversate privind „agenții străini” a stârnit temeri că țara ar putea urma un curs autoritar similar cu cel al Rusiei.

Pe 26 octombrie, Georgia va organiza alegeri parlamentare care ar putea decide dacă țara se va îndrepta către o relație mai strânsă cu Occidentul sau va cădea sub influența Rusiei. Partidul aflat la guvernare, Visul Georgian, a fost criticat pentru acuzațiile aduse entităților occidentale de destabilizare a țării și pentru promisiunile de a interzice principalele partide de opoziție în cazul unei victorii în alegeri.

,,Nimeni în Georgia nu vrea un război și nimeni nu îl plănuiește. Alegerea va fi între a fi sclavul Rusiei sau a coopera cu Europa”, a declarat președintele Georgiei, Salome Zurabișvili la scurt timp după ce a semnat un decret prin care a anunțat că 26 octombrie, ultima sâmbătă a lunii octombrie va fi ziua organizării alegerilor parlamentare. 

Ambasadorul Uniunii Europene la Tbilisi, Pawel Herczynski, a avertizat, săptămâna trecută, că relațiile Georgiei cu Uniunea Europeană vor avea de suferit, existând riscul de sancțiuni dacă țara se va îndepărta de democrație. Diplomatul a afirmat că UE este deschisă colaborării cu orice guvern ales democratic în Georgia, dar nu va accepta transformarea țării într-un „stat cu partid unic”, fără opoziție politică. El a menționat că există posibilitatea introducerii unor sancțiuni în cazul în care alegerile vor decurge nefavorabil.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.