Activitatea Direcțiilor Generale (DG) ale Consiliului Municipal Chișinău este marcată de o serie de riscuri tipice și specifice corupției atât în organizarea, cât și în desfășurarea proceselor de lucru ale acestora. Concluzia aparține Centrului Național Anticorupție (CNA), care a evaluat integritatea instituțională a DG municipale, în condițiile Legii privind evaluarea integrității instituționale, scrie anticoruptie.md.
Potrivit CNA, în urma evaluării DG a Consiliului municipal Chișinău s-a stabilit că activitatea acestora poate fi afectată de următoarele riscuri: riscul coruperii active/pasive; riscul abuzului de serviciu/excesului de putere sau depășirii atribuțiilor de serviciu; riscul promovării ilicite a unor interese private/de grup sau favorizării unor agenți economici; riscul admiterii unor conflicte de interese; riscul influențelor necorespunzătoare; riscul trucării de licitații; riscul cooperărilor ascunse/secrete în procedurile de achiziții publice, riscul divizării premeditate a procedurilor de achiziții publice; riscul gestionării netransparente și iresponsabile a patrimoniului public; riscul delapidării fondurilor și/sau a patrimoniului etc.
CNA menționează că riscurile identificate „sunt generate de factori de risc interni, externi, operaționali și individuali care pot admite, încuraja și provoca apariția manifestărilor de corupție la organizarea și desfășurarea proceselor de lucru din cadrul Direcțiilor Generale ale CMC”.
Totodată, autoritatea a identificat o serie de riscuri care pot prejudicia desfășurarea procedurilor de achiziții publice în cadrul DG. Astfel, direcțiile implementează deficitar măsurile anticorupție, au lacune în identificarea, cumularea şi prioritizarea necesităților, precum și în selectarea procedurilor de achiziții publice, iar planificarea procedurilor de achiziții publice este defectuoasă și ambiguă. La fel, CNA a identificat potențiale favorizări ale unor agenți economici, gestionați „din umbră” de către unii angajați cu funcție de demnitate publică din APL, riscuri de obținere a unor remunerații necuvenite/ilicite în cadrul procedurilor de achiziții directe, precum și mimarea procedurilor concurențiale prin încheierea contractelor directe cu agenți economici diferiți, dar având un singur fondator.
La fel, în cadrul DG au fost stabilite premise de divizare premeditată a procedurilor de achiziții publice, de admitere și tolerare a practicilor de cooperare secretă între autoritățile contractante și operatorii economici în procedurile de achiziții publice, precum și de achiziționare dublă a unor servicii/lucrări sau de contractare a acestora în lipsa unor servicii transparente.
CNA a transmis Consiliului municipal Chișinău și DG ale acestuia o serie de recomandări pentru a consolida integritatea instituțională ale direcțiilor. Astfel, Consiliul urmează să instituie un mecanism de monitorizare și control a proceselor de achiziție în cadrul direcțiilor subordonate. Totodată, DG au primit o listă de recomandări pentru asigurarea respectării normelor și politicilor începând cu angajarea, promovarea agenților publici și organizarea activității acestora și continuând cu asigurarea conformității procedurilor de achiziții publice la etapa planificării, organizării și desfășurării acestora.
La sfârșitul lunii ianuarie, fracțiunea Partidului Acțiune și Solidaritate din Consiliul Municipal Chișinău a solicitat convocarea ședinței extraordinare a Consiliului, una din chestiunile urgente ce urmai a fi discutate fiind aprobarea bugetului pentru anul 2025. Consilierii l-au acuzat pe primarul capitalei, Ion Ceban, că ar tergiversa intenționat aprobarea bugetului, pentru a putea cheltui banii „pe interesele sale și ale colegilor săi de coaliție”.
! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.