Acasă Social Diaspora în așteptarea schimbării: „Suntem mai mult decât pregătiți, poate stabilim un...

Diaspora în așteptarea schimbării: „Suntem mai mult decât pregătiți, poate stabilim un nou record la urnele de vot”

0

„Noi, cei din diasporă, am susținut încă de la alegerile prezidențiale necesitatea organizării alegerilor parlamentare anticipate”. Asta spun tot mai mulți cetățeni ai R. Moldova care muncesc peste hotarele țării. Solicitat de ZdG, Iurie Cojocaru, fondatorul moldoveni.co.uk, menționează că atât el, cât și alți moldoveni stabiliți în Anglia sunt mai mult decât pregătiți să se implice atât în organizarea ( partea logistică ), cât și cu participarea în număr cât mai mare, la eventualele alegeri parlamentare anticipate, transmite SafeNews.md cu referire la zdg.md.

Iurie Cojocaru, fondator moldoveni.co.uk

Iurie Cojocaru

Noi, cei din diasporă, am susținut încă de la alegerile prezidențiale necesitatea organizării alegerilor parlamentare anticipate. Sperăm ca vara aceasta să se întâmple și să ne regăsim cu toții în dansul horelor noastre tradiționale. Suntem mai mult decât pregătiți să ne implicăm atât în organizarea (partea logistică), cât și cu participarea în număr cât mai mare, poate stabilim un nou record. Dar așa cum situația politică acasă este imprevizibilă și instabilă, personal, sunt prudent și nu-mi fac mari speranțe pe termen scurt. Îmi dau seama că schimbările mari vor veni greu și va fi nevoie de implicarea noastră, a tuturor, ca ele să se întâmple. Și dacă a venit vorba de alegeri parlamentare anticipate și de diasporă, mi-aș dori o mai mare implicare a diasporei în destinul statului nostru, nu doar în ziua alegerilor, dar și până la ele. Mi-aș dori să văd în Parlament și în guvern mai multe persoane pregătite, cu viziune, venind din diasporă. Persoane care pot aduce plusvaloare în dezvoltarea R. Moldova, care pot aduce experiența, atitudinea și dedicația lor acumulată peste hotare. Avem oameni de valoare în diasporă care, revenind acasă, ar aduce un suflu nou clasei politice. De fapt, una din căile prin care putem aduce Europa acasă este să ne aducem cetățenii care locuiesc acolo. Sper că acesta va fi mesajul de campanie al celor care se vor în Parlament. Desigur, nu trebuie să uităm de asistența socială, educație, sănătate, dar și de reforma justiției. Aș vrea să văd în Parlament oameni care au un proiect pentru țară și nu doar un proiect de partid. Iar cei care vor ieși la vot aș dori să măsoare de 7 ori, după care să voteze. Noi deja ne-am ars de multe ori. Aș vrea ca alegătorii să se întrebe mai întâi ce vor ei pentru viitorul lor, pentru viitorul copiilor lor? Să-i aleagă pe cei care luptă pentru popor, nu pe cei care luptă doar pentru ei. Nu alegeți pe cei care fură, dar „ne dau și nouă”. La noi societatea este construită în așa fel, încât tonul schimbărilor vine de sus în jos. De aceea alegerile (de orice fel) sunt foarte importante, iar rolul mass-media este extrem de important în redarea obiectivă a situației. Haideți cu toții în acest an important să fim mai implicați, mai responsabili și să redăm Moldovei adevărata independență. Vă cuprind din Londra.

Dr. Dorina Baltag, cercetătoare pe diplomația UE la Institutul pentru Diplomație și Guvernanță Internațională (Loughborough University Londra)

Ne putem aștepta la alegeri anticipate în luna iulie, doar dacă președinta Maia Sandu reușește să pună capăt „stării de urgență” printr-un alt apel către CC. O stare de urgență fără un „lockdown” (restricții severe de mobilitate care ar trebui să fie orientate spre diminuarea răspândirii COVID-19 și să ajute personalul medical și spitalele) este nimic altceva decât o mișcare politică menită să creeze impedimente suplimentare pentru desfășurarea alegerilor anticipate. Deși prelungirea este de doar 2 luni, tărăgănarea acestui proces, lăsat pe mâinile unui sistem corupt, le dă ocazia să mai voteze careva legi care le favorizează interesele (exemple de acest gen avem multiple).
Acțiunile și demersurile făcute de PSRM și de Igor Dodon pot fi interpretate ca și parte din campania preelectorală. Dacă analizăm tezele din declarația PSRM de acum 2 zile, identificăm un narativ care cere demisia președintei Sandu și alegeri anticipate prezidențiale. Astfel, cetățeanul de rând este manipulat să creadă că acțiunile luate de Maia Sandu și decizia CC reprezintă, de fapt, uzurparea puterii. Acest deznodământ este puțin probabil: pentru a suspenda din funcție președintele, conform Constituției, este nevoie de voturile a 2/3 dintre deputați (=68) care să voteze această propunere înaintată în Parlament de cel puțin 1/3 dintre deputați. Și chiar dacă PSRM (alături de deputații PDM, precum Vladimir Andronachi și Eugeniu Nichiforciuc) ar reprezenta 1/3 și ar iniția acest proces, socialiștii nu vor putea aduna 68 de voturi pentru a aproba o astfel de decizie. Așadar, astfel de strategii de „campanii negative” (negative campaigning), o strategie standard utilizată pe larg de PSRM și fostul președinte Igor Dodon, au drept scop denaturarea discursului politic și, de regulă, duc la polarizarea și fragmentarea atât a proceselor politice, cât și a societății.

La alegerile prezidențiale din noiembrie 2020, Igor Dodon, atunci președinte în exercițiu și candidat la funcția de președinte al R. Moldova, s-a arătat deranjat de numărul mare al cetățenilor moldoveni aflați peste hotarele țării care s-a prezentat la urnele de vot. Atunci, Dodon i-a numit pe cetățenii din diasporă „electorat paralel”.

„Diaspora reprezintă un electorat paralel cu cel din R. Moldova”. Este teoria în jurul căreia și-a construit Igor Dodon discursul de comentare a scorului obținut în urma rezultatelor alegerilor prezidențiale din 1 noiembrie.

În primul tur al prezidențialelor 149 178 de alegători, aflați în străinătate, și-au exercitat dreptul de vot la secțiile de votare deschise peste hotarele țării.

În cel de-al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidențiale din 15 noiembrie 2019, moldovenii din diaspora au stabilit un nou record istoric privind prezenta la votare. Până la ora 21:00, un număr de 250.670 de moldoveni au votat la cele 139 de secții de votare deschise peste hotarele țării.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.