Acasă Economic Dezastru în cifre! Veniturile la bugetul țării, în scădere dramatică

Dezastru în cifre! Veniturile la bugetul țării, în scădere dramatică

0

În primele cinci luni ale anului 2024, încasările veniturilor la bugetul de stat au fost sub nivelul așteptărilor. În aceste circumstanțe, scenariul revizuit al bugetului de stat pentru anul 2024 prevede o diminuare a veniturilor bugetare cu 801,5 milioane de lei, o majorare a cheltuielilor bugetare cu 386,3 milioane de lei și o creștere a deficitului bugetar cu 1,1 miliarde de lei, se arată în prognoza revizuită a Ministerului Finanțelor, scrie bani.md.

Încasările din impozite și taxe se propun a fi diminuate cu 904 milioane de lei (sau 1,5%) față de sumele aprobate inițial pentru anul 2024, ajungând la 60,2 miliarde de lei.

Principalele diminuări intervin la încasările din:

– Impozitul pe venitul persoanelor juridice cu 650 milioane de lei, ca rezultat al aplicării cotei de impozitare de 0% asupra veniturilor nedistribuite sub formă de dividende ale întreprinderilor mici și mijlocii pentru profitul perioadei fiscale 2023.
– TVA la mărfurile importate cu 1,1 milirade de lei, urmare a diminuării importurilor cu 6,6% în primele trei luni ale anului 2024 comparativ cu perioada similară a anului precedent.

În schimb, majorări sunt propuse la următoarele tipuri de impozite și taxe:

– Impozitul pe venitul persoanelor fizice cu 105 milioane de lei, din contul creșterii salariului mediu lunar brut cu 14,7% în trimestrul I față de perioada similară a anului precedent.
– TVA la mărfurile produse și serviciile prestate pe teritoriul Republicii Moldova cu 185 milioane de lei, reieșind din creșterea consumului privat și din mersul executării încasărilor în primele cinci luni ale anului curent.
– Accizele la mărfurile importate cu 503 milioane de lei, ca urmare a creșterii numărului de mijloace de transport importate (+31,8%) și a volumului de produse din tutun importate (+40%).

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.