Arheologii au descoperit încă șapte morminte cu o vechime de până la 600 de ani în curtea Maternității Nr. 2 din Chișinău. Descoperirea face parte dintr-un sit arheologic identificat în urmă cu trei ani, unde se desfășoară lucrări de cercetare sistematică.
Potrivit specialiștilor, zona cercetată ar fi adăpostit un cimitir medieval, datând din perioada cuprinsă între sfârșitul secolului al XV-lea și începutul secolului al XVII-lea, considerat unul dintre cele mai vechi locuri de înhumare de pe teritoriul Capitalei. În morminte au fost găsite monede, sigilii și bijuterii, artefacte ce contribuie la reconstituirea vieții medievale din această zonă.
„Descoperirile din acest an confirmă ceea ce am atestat în 2022 – existența unui cimitir larg. Practic, toată curtea maternității este suprafața cimitirului medieval”, a declarat profesorul universitar Sergiu Musteață.
Monedele descoperite în fiecare mormânt vor ajuta la datarea mai precisă a sitului. „Principala întrebare este datarea acestor morminte și, sigur, în acest sens, ne ajută foarte mult descoperirea monedelor”, a explicat și istoricul Ion Tentiuc.
După ce a încetat să fie folosit ca loc de înhumare, zona ar fi servit drept piață, reflectând transformările urbane ale Chișinăului de-a lungul secolelor. Directorul Institutului Patrimoniului Cultural, Ion Ursu, subliniază importanța acestor cercetări pentru înțelegerea istoriei orașului:
„Chișinăul este una din puținele capitale europene care nu a beneficiat de cercetări arheologice sistematice. Suntem abia la început și urmează să facem și alte descoperiri valoroase.”
Specialiștii spun că aceste noi vestigii ar putea oferi date esențiale despre obiceiurile funerare, structura socială și viața comunităților care au trăit în această zonă în perioada medievală.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.