Acasă Politic Deputații Platformei DA și PAS au înaintat o moțiune simplă împotriva ministrului...

Deputații Platformei DA și PAS au înaintat o moțiune simplă împotriva ministrului de Interne, Pavel Voicu

0

Fracțiunea parlamentară Platforma Demnitate și Adevăr și deputații Partidului Acțiune și Solidaritate(PAS) au înaintat astăzi 19 noiembrie, o moțiune simplă împotriva ministrului de Interne Pavel Voicu. Deputații îl acuză pe Voicu de nepregătire pentru combaterea grupărilor criminale, a grupurilor paramilitare din regiunea transnistreană și asigurarea securității cetățenilor R. Moldova, transmite SafeNews.md cu referire la zdg.md.

„În ultima perioadă am avut mai multe cazuri de răpire a oamenilor de către structurile criminale ale Tiraspolului. MAI este neputincios când sunt răpiți cetățenii simpli și chiar angajații MAI. Totodată, se manifestă toleranță față de elemente de corupție la MAI care nu au fost investigate.

(…)Cerem prezentarea unui raport privind activitatea MAI, în special privind acțiunile din zona de securitate, asigurarea securității cetățenilor, acțiuni pentru ordinea publică”,
 a declarat deputatul Dinu Plîngău în cadrul ședinței Parlamentului.

MOȚIUNE SIMPLĂ asupra activității Ministerului Afacerilor Interne a Republicii Moldova/ Motivarea:

Cetățenii Republicii Moldova află din presă despre mai multe cazuri de răpire de oameni de așa-numitele forțe transnistrene. Cel mai recent caz, care a lăsat un profund sentiment de insecuritate pentru întreaga populație a Republicii Moldova, este cazul ofițerului de poliție Andrei Amarfi, angajat al Inspectoratului de poliție Florești, care a fost răpit în dimineața zilei de 7 octombrie de către structurile criminale ale Tiraspolului. Totul a început în mijloc de noapte, când persoane înarmate, cu cagule pe cap și cu inscripția ,,MGB” pe haine, au tăbărât în curtea casei ofițerului de poliție din satul Camenca, vandalizând casa și speriind de moarte soția și copii minori ai acestuia. În acel moment de groază, ofițerul se afla la părinții săi din s. Sănătăuca, Florești și, alertat de vocea speriată a soției a alergat acasă. În momentul când a intrat în curtea casei sale din Camenca, asupra lui au tăbărât MGB-ul transnistrean și, aplicând forța l-au imobilizat, l-au urcat într-un automobil și au dispărut într-o direcție necunoscută.

Ulterior, am aflat din presă că răpirea lui Andrei Amarfi nu este un caz singular și că de fapt au fost răpiți mai mulți cetățeni, ce ulterior au fost învinuiți de așa-numitele autorități din Regiunea Transnistreană de presupusa trădare de patrie. La momentul actual, Parlamentul nu cunoaște informații ce se referă la starea cetățenilor noștri care încă se află în prizonieratul forțelor neconstituționale.

Un alt caz la care au asistat autoritățile noastre neputincioase, s-a întâmplat cu tânărul Alexandru Rjavitin, care a dispărut la 19 decembrie 2019. Amintim că, Alexandru Rjavitin, a fost înrolat în structurile paramilitare din stânga Nistrului, în august 2015, a reușit să evadeze, acuzând grave abuzuri și încălcări ale drepturilor sale. În decembrie 2019, Alexandru Rjanitin a dispărut din propria locuință, iar ceva timp mai târziu, acesta apare într-un reportaj realizat de postul ,,Pervîi Prednestrovskii” din regiunea transnistreană, în care susține că în prezent se bucură de condiții bune de de trai și laudă atitudinea superiorilor și a colegilor săi”, susțin deputații PAS.

Deputații susțin că MAI pare a fi nepregătit pentru combaterea activităților grupurilor criminale, a provocărilor organizate de grupurile paramilitare din regiunea transnistreană și eșuează la capitolul protejării drepturilor și libertăților cetățenilor Republicii Moldova.

„Doar unele informații strecurate în spațiul public despre răpiri, violări de proprietăți, deja trezesc un profund sentiment de insecuritate și o neîncredere în capacitatea conducerii MAI de a face față provocărilor. Aceste lucruri se întâmplă din cauza cochetării pentru voturi a conducerii Republicii Moldova cu așa-numitele autorități transnistrene. După răpirea profesorilor turci, în schimbul unor favoruri financiare și personale, crimă rămasă nepedepsită, MAI se arată neputincios când sunt răpiți cetățenii simpli sau chiar proprii săi angajați.  

Mai mult ca atât, în spațiul public au apărut anumite înregistrări audio din materialele unor anchete penale, din care reiese că Pavel Voicu, actualul ministru, a comunicat cu o persoană aflată sub urmărire penală cu scopul mușamalizării cazului cercetat de către poliție.

Din aceste înregistrări audio deducem două carențe în ceea ce ține de activitatea Ministerului Afacerilor Interne: elemente de corupție, cât și divulgarea secretului anchetei. Astfel de acțiuni compromit enorm de mult imaginea instituției. În momentul de față nu se cunoaște dacă acele înregistrări au fost făcute legal sau nu și de ce nu s-au pornit anchete de serviciu pe acest caz. Constatăm că dacă rămân nepedepsite persoanele care lezează imaginea Ministerului, dar și mai grav, rămân nepedepsite faptele ce trezesc bănuială rezonabilă de încălcare a legislației din partea unor angajați MAI, putem să ajungem într-o situație când cetățenii Republicii Moldova nu vor mai avea încredere în această instituție extrem de importantă
.

Concluzionăm prin a remarca faptul că politica Ministerului de Interne în ultimul an a fost una dezastruoasă prin care a fost tolerată activitatea grupurilor paramilitare ce au răpit cetățenii Republicii Moldova, cât și am remarcat o toleranță față de elemente și cazuri de corupție din interiorul MAI ce nu au fost investigate”, susțin deputații.

În acest sens, deputații cer în mod de urgență inițierea următoarelor măsuri:

  1. Prezentarea unui raport cu privire la combaterea activității grupurilor paramilitare transnistrene;
  2. Elaborarea și prezentarea unei agende clare și coerente cu privire la instruirea angajaților MAI și măsurile de protejare a acestora în zonele de securitate;
  3. Elaborarea și prezentarea unui Plan de acțiuni concret cu privire la combaterea criminalității, asigurarea respectării legii, menținerii liniștii și ordinii publice, protecția și respectarea drepturilor și libertăților fundamentale ale omului.
  4. Prezentarea unor explicații Parlamentului din partea conducerii MAI cu privire la înregistrările recente apărute în spațiul public, ce trezesc o bănuială rezonabilă a prezenței elementelor coruptibile la nivelul conducerii MAI.

Ieri, deputatul PPDA, Chirili Moțpan a susținut că „Platforma DA va înainta o moțiune simplă împotriva ministrului Pavel Voicu, una din piesele puternice ale lui Igor Dodon. Sistemul corupt urmează să fie demontat piesă cu piesă: dacă va cădea una, celelalte vor începe să se clatine. Acest lucru îl cunosc bine și celelalte personaje apropiate lui Igor Dodon, care fac tot ce pot pentru a-și menține controlul cel puțin asupra unor structuri.

(…) Primul pas pentru o țară normală este ca în funcțiile-cheie să avem oameni competenți și incoruptibili. Iar cei care s-au compromis trebuie să apară în fața justiției și să demonstreze în instanță dacă au comis ilegalități sau nu, nu să se spele pe mâini sau să insulte jurnaliștii independenți de investigație
”, a spus Moțpan.

Moțiunea urmează a fi examinată de Coisia Juridică, înainte să ajungă la Biroul Permanent, iar mai apoi pe agenda uneia dinte următoarele ședințe ale Parlamentului.

Un grup de veterani ai războiului de pe Nistru au protestat ieri, 18 noiembrie, în fața Ministerului de Interne. Manifestanții se declară revoltați de acțiunile poliției din ziua votului din 15 noiembrie și îi cer ministrului de interne Pavel Voicu să iasă în fața lor pentru a discuta.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.