Administratorul Sofilarex, Valentin Eșanu, susține că nu cunoaște despre decizia celor de la IPM și că nu a primit vreo informație despre suspendarea activității depozitului din apropierea Hânceștiului. Într-o reacție oferită pentru Unimedia, Eșanu spune că toate taxele impuse de stat au fost achitate, iar în ceea ce ține de prescripțiile indicate de cei de la IMP, întreprinderea la moment este în proces de schimbare a terenului, procedură care durează.
„Noi nu suntem la curent cu această decizie. Ce ține de ilegalitatea întreprinderii, dumnealor să se informeze mai clar și să nu inducă în eroare opinia publică, deoarece noi activăm în baza licenței.
Când obții licență pentru un punct de colectare pe o adresă nouă, depui actele și acolo sunt un set de acte, pui acele 10 puncte, ei fac o interpelare la Agenția Mediului, care vine la fața locului, verifică punctul și oferă un răspuns, dacă corespunde normelor pentru a primi licență.
Ei au fost la fața locului, au răspuns că corespunde, noi am primit licența și am început a activa. Cum am început a lucra, peste 2 luni de zile au început să ne atace”, a declarat Eșanu.
Valentin Eșanu ne-a comunicat că va depune o plângere la Procuratură și se va adresa în timpul apropiat Procurorului General, cu referire la acțiunile care împiedică întreprinderea să își desfășoare activitatea.
Mai mult, administratorul subliniază că acel punct a fost creat pe timp de pandemie și au fost investite milioane de lei, având mai mulți angajați, inclusiv oameni reveniți de peste hotare.
„Noi am cerut timp ca să schimbăm destinația, deja am depus cerere, am început procedura, dar ea durează. Cu referire la faptul că acolo s-a adunat atâta murdărie, noi nu ne-am așteptat la atâtea capacități din partea oamenilor, de 10 ori mai multe capacități au fost”, a precizat Eșanu.
Valentin Eșanu a oferit o reacție și cu privire la accidentul produs pe teritoriul întrepriderii, care a generat un scandal în această toamnă.
„Eu nu am fost la fața locului, nici nu știu cum arată persoana. Cu atât mai mult, sunt cel puțin 10 oameni, angajații întreprinderii, care pot să povestească totul, cum a fost în realitate.
Atunci au fost două persoane care să predea metal, s-a cântărit, a doua persoană care era în mașină a coborât și dirija, și din neatenție, cel de la volan a atins-o și aceasta a căzut.
Apoi bărbatul s-a ridicat, a șchiopătat, un angajat de-al meu l-a ajutat să urce în mașină și i-a spus să meargă la spital, dar el a spus că merge acasă.
Și ei au plecat. Peste o zi vine poliția și ne spune că aceasta persoană a decedat. Noi nu avem tangență cu cazul dat”, a declarat Eșanu.
Activitatea depozitului de recepționare și stocare a deșeurilor de metale feroase și neferoase, de baterii de acumulatoare uzate, inclusiv, în stare prelucrată, a fost suspendată.
Responsabilii de la Ministerul Agriculturii ne-au confirmat că este vorba despre un sediu al întreprinderii Sofilarex, unde în această toamnă s-a iscat un scandal, după ce o persoană a fost tamponată pe teritoriul acesteia.
Potrivit unui comunicat emis de minister, măsura a fost luată după verificările efectuate în perioada august – noiembrie, de Inspectoratul pentru Protecția Mediului.
Amintim că în această vară s-a iscat un scandal la Hâncești, după accidentul de pe 5 octombrie, de lângă un centru de colectare a fierului vechi din apropierea orașului.
Rudele bărbatului, în vârstă de 53 de ani, care a decedat după ce a fost lovit de un o mașină, cer explicații administratorului întreprinderii, Valentin Eșanu.
Potrivit poliției, nici angajații și nici șoferul vinovat nu a chemat ambulanța. Pe de altă parte, șoferul povestește că bărbatul a refuzat să meargă la spital.
Pe atunci primarul municipiului Hînceşti, Alexandru Botnari, susţinea că întreprinderea activează ilegal.
„El are licență la nivel de țară, la câteva depozite, la acest depozit de la Hîncești nu are nicio autorizație, niciun document, niciun proiect al depozitului și nici gară de proeicție.
Organele de control nu fac nimic. Fă actele în regulă și vinde, cumpără metal cum vrei. E o gunoiște pe acest drum”, ne-a spus primarul din Hînceşti, Alexandru Botnari.
Totodată, pe cazul întreprinderii de fier uzat de lângă Hâncești au fost deschise două dosare penale, unul dintre acestea vizează accidentul de pe 5 octombrie, în urma căruia un bărbat a decedat, după ce a fost strivit cu mașina de unul dintre angajații întreprinderii, apoi transportat acasă.
Declarațiile au fost făcute de ministrul MAI, Pavel Voicu, în cadrul ședinței de Guvern.
! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.