Acasă Extern Decizie controversată în Ucraina: Vot în parlament pentru eliminarea independenței instituțiilor anticorupție

Decizie controversată în Ucraina: Vot în parlament pentru eliminarea independenței instituțiilor anticorupție

0

Deputații ucraineni au adoptat marți o lege care elimină independența celor două instituții responsabile de lupta împotriva corupției în țara aflată în război, la o zi după arestarea foarte criticată a unui responsabil care lucra într-una dintre aceste structuri, relatează AFP.

Eradicarea corupției endemice este o cerință esențială pentru aderarea Kievului la Uniunea Europeană, iar anchetatorii independenți au pus în dificultate în ultimele luni înalți funcționari, acuzându-i de corupție, notează Reuters.

În ciuda criticilor venite din partea activiștilor și a ONG-urilor, Parlamentul a votat marți, cu 263 de voturi pentru, 13 împotrivă și 13 abțineri, pentru subordonarea activităților Biroului Național Anticorupție (NABU) și a Parchetului Anticorupție (SAP) procurorului general.

Votul de marți deschide calea pentru ca procurorul general numit de președinte să obțină un control mai mare asupra acestor două insituții-cheie.

Luni, Agenția de Securitate Internă a arestat doi funcționari ai NABU sub suspiciunea de legături cu Rusia și a efectuat zeci de percheziții la angajații agenției din alte motive.

Criticii, printre care și cele două agenții, au declarat că represiunea a mers prea departe și le-a compromis misiunea.

Organizația Transparency International a susținut că perchezițiile reflectă o „presiune masivă” exercitată de autorități asupra celor care luptă împotriva corupției în Ucraina.

În declarațiile făcute reporterilor la Kiev, șeful NABU, Semen Krivonos, l-a îndemnat pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski să nu semneze proiectul de lege, pe care l-a descris ca o încercare de „distrugere” a infrastructurii anticorupție din Ucraina.

Niciun înalt oficial ucrainean nu a comentat încă public motivele care stau la baza proiectului de lege de marți, care ar permite procurorului general să redistribuie cazurile și procurorii din cele două agenții.

Înaintea votului, purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Guillaume Mercier, și-a exprimat îngrijorarea cu privire la consecințele acestuia.

„Aceste instituții sunt esențiale pentru agenda de reformă a Ucrainei și trebuie să funcționeze în mod independent pentru a combate corupția și a menține încrederea publicului”, a declarat Mercier.

„Aderarea Ucrainei la UE va necesita o capacitate puternică de combatere a corupției și de asigurare a rezilienței instituționale.”

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.