Acasă Politic De la jurist la jurist! Cristina Țărnă vine cu o replică către...

De la jurist la jurist! Cristina Țărnă vine cu o replică către ministra Dumbrăveanu: ”Cine muncește, cine încalcă și cui i se oferă recunostință și distincții?!”

0

După ce ministra Viorica Dumbrăveanu a explicat motivele pentru care Anatol Ciubotaru nu poate fi reangajat la muncă, fiica acestuia, ex-director adjunct al CNA, Cristina Țărnă vine cu o replică. Prin intermediul unei postări făcute pe pagina sa de facebook, această ține să o atenționeze pe șefa de la sănătate, despre consecințele juridice care survin în rezultatul Deciziei CSJ din 16.10.2020, prin care Anatol Ciubotaru a fost restabilit retroactiv

Astazi, ministra Dumbraveanu a explicat ca nu-l poate reangaja pe Anatol Ciubotaru din motiv ca acesta ar fi implinit deja 65 de ani si legea nu-i permite sa o faca, lasind sa se inteleaga ca ea ar vrea, dar e intr-atit de mult omul care respecta legea, incit nu are incotro. In primul rind, daca era omul legii precum staruie dinsa, nu l-ar fi concediat cu atitea incalcari ale legislatiei muncii (apropo, anterior a fost viceministrul muncii si protectiei sociale). Intr-al doilea rind, ca de la jurist la jurist, haideti sa recunoastem ca nu aveti o problema cu legea cind este vorba de a-i prelungi contractul cu o perioada de 6 luni lui Anatol Ciubotaru. Cu orice altceva, dar numai nu cu legea. Dl Ciubotaru de ceva timp nu mai are 65 de ani. Codul muncii permite interuperea relatiilor de munca la atingerea acestei virste, e adevarat, dar ministerul nu a facut-o acum 3 ani in urma. Iar in acest caz argumentul respectiv nu tine. Asa este legea si asa o aplica instantele nationale. Cu atit mai mult ca dl Ciubotaru nu a cerut incheierea unui nou contract, dupa ce a depasit virsta de 65 de ani, ci prelungirea actualului, iar acest lucru este perfect legal, susține Cristina Țărnă.

Mai mult decât atât, Țărnă susține că ”acest lucru e perfect moral și chiar perfect pragmatic: să nu cheltui dublu pentru salariul unui director pe care l-ai numit ilegal și apoi să-l despagubești pe cel pe care l-ai înlăturat ilegal.”

Asa cum nu sunt in masura sa vorbesc despre medicina (ca si doamna ministru, de altfel, care e jurist), vreau sa o atentionez asupra unor consecinte juridice care survin in rezultatul Deciziei CSJ din 16.10.2020, prin care Anatol Ciubotaru a fost restabilit retroactiv, din 24 martie 2020:
1. Ordinul de numire a lui Andrei Uncuta in martie 2020 in calitate de director interimar al SCR este ilegal si urmeaza a fi anulat.
2. Ordinul de organizare a concursului pentru ocuparea functiei vacante de director SCR din iunie 2020 la fel este ilegal si trebuie anulat. Pentru ca, evident, functia data nu era vacanta, din moment ce CSJ zice ca Anatol Ciubotaru a fost restabilit in functie din 24 martie 2020. Apropo, desfasurarea acestui concurs oricum s-a lasat cu scandal si incalcari ale legislatiei in vigoare.
3. Ordinul de numire a lui Andrei Uncuta din iulie 2020 in calitate de director in rezultatul concursului la fel este ilegal, or nu poate fi numita o persoana intr-o functie care nu este vacanta. Acum, ministrul Dumbraveanu, daca respecta legea precum pretinde, trebuia sa iasa simbata, 17 octombrie la lucru nu ca sa se preocupe atit de inversunat de cum sa-l mai concedieze inca odata pe Anatol Ciubotaru din motive inventate, ci pentru ca sa-si anuleze urgent toate aceste ordine ilegale.
Andrei Uncuta nu poate activa in baza unui ordin ilegal. Daca nu-l vor pe Anatol Ciubotaru inca 6 luni (si e clar ca nu-l vor), trebuie sa emita un ordin de numire a lui Andrei Uncuta (pe care e clar ca il vor) in calitate de director interimar si apoi sa anunte un concurs pentru ocuparea functiei vacante de director SCR. Iar daca nu-i prelungesc contractul lui Anatol Ciubotaru, functia de director SCR chiar devine vacanta. Altfel, actele de dispozitie ale unui director care actioneaza in baza unui mandat incredintat ilegal de catre un ministru care, la rindul sau, a actionat ilegal – ar putea ajunge temei de atragere la raspundere. Si acum ma intreb cine munceste, cine incalca si cui i se ofera recunostinta si distinctii?! a concis ex-directorul adjunct al CNA.

Amintim că după ce Curtea Supremă de Justiţie l-a restabilit în funcţia de director al Spitalului Clinic Republican „Timofei Moșneaga” pe Anatol Ciubotaru, o zi mai târziu, Ministerul Sănătăţii l-a demis pentru a doua oară.

Pentru prima oară, Anatol Ciubotaru a fost demis din funcția de șef al Spitalului Republican pe 24 martie, anunțul fiind făcut public de către premierul Ion Chicu. Potrivit acestuia, decizia ar fi fost luată după ce, în aceeași zi, Ministerul Sănătății a confirmat că 4 medici din cadrul instituţiei medicale au fost suspectaţi de infecția cu COVID-19, iar directorul, fără să informeze, conform procedurii, Ministerul Sănătăţii și ANSP, a decis efectuarea testelor în cadrul unui laborator privat. 

Peste câteva zile, ministrul Sănătății, Viorica Dumbrăveanu a anunţat că testele au confirmat infectarea doctorilor cu noul coronavirus. 

După demiterea lui Anatol Ciubotaru, în funcţia de şef al Spitalului Clinic Republican a fost desemnat Andrei Uncuță.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.