Decizia Ungariei, de a imuniza anti-COVID populaţia ţării cu vaccinul chinezesc Sinopharm şi cu cel rusesc Sputnik V, are urmări la fel de controversate. Mulţi tineri din ţara vecină cu România regretă acum că s-au grăbit să se vaccineze cu aceste seruri, fără aprobarea autorităţilor de reglementare europene, transmite SafeNews.md cu referire la observatornews.ro.
Acum, mulţi încearcă să se vaccineze cu Pfizer, Moderna, AstraZeneca sau Johnson&Johnson, pentru a putea călători în baza certificatului verde.
S-au format cozi impresionante în aeroporturile din Ungaria, mai ales că, pentru unii cetăţeni ai ţării vecine, zilele trecute s-a dat startul călătoriilor în străinătate fără carantină.
Asta deşi mulţi s-au vaccinat de luni bune împotriva coronavirusului, însă cu serul chinezesc Sinopharm ori cu cel rusesc Sputnik V.
Potrivit RadioFreeEurope, mulţi tineri unguri regretă că s-au grăbit să se imunizeze anti-COVID cu cele două tipuri de vaccin, care nu sunt încă aprobate de Uniunea Europeană.PUBLICITATE
Iar printre principalele motive pentru care ar fi preferat să se vaccineze cu Pfizer, Moderna, AstraZeneca sau Johnson&Johnson este obţinerea certificatului verde care le-ar fi permis să plece peste graniţe după bunul plac.
Situaţia vaccinurilor Sputnik şi Sinopharm în Uniunea Europeană
Deşi Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) nu a aprobat vaccinul Sinopharm, acesta a primit o autorizaţie de urgenţă din partea Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), fiind acceptat de câteva state europene între care şi Spania sau Austria.
În schimb, vaccinul Sputnik nu are nici aprobarea EMA, nici a OMS, iar în Uniunea Europeană nu este acceptat ca dovadă a imunizării decât de Ungaria, Slovacia, Cipru și Grecia.
La începutul anului 2021, premierului Ungariei, Viktor Orban, a anunţat o strategie de vaccinare descrisă e mulţi drept „îndrăzneață”.
În timp ce alte state aşteptau aprobarea autorităţilor de reglementare auropene, Ungaria nu a stat în loc şi a fost prima țară de pe continent care a cumpărat stocuri de vaccin anti-COVID Sputnik și Sinopharm.
Ocolind recomandările Comisiei Europene, ţara vecină a primit de atunci peste 5 milioane de doze de vaccin chinezesc și 2 milioane de doze de vaccin rusesc.
De asemenea, a discutat cu Rusia despre posibilitatea de a produce vaccinul Sputnik în Ungaria.
Pe 26 aprilie, autoritățile maghiare au anunţat că toţi cetăţenii cu vârste de peste 18 ani se pot programa pentru a obține vaccinul Sinopharm.
Iar tinerii au fost extrem de receprivi, dornici să-şi reia, pe cât posibil, vieţile dinainte de pandemie.
În data de 11 noiembrie, 60,6% din populația totală a Ungariei primise cel puțin o doză de vaccin, iar 58,5% din populația totală primise schema completă, potrivit datelor Centrului European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor.
Dintre dozele administrate, peste două milioane erau Sinopharm (17%) și 1,8 milioane erau Sputnik (14%).
De ce regretă mulţi unguri că s-au vaccinat cu Sputnik sau Sinopharm
Daniel este un tânăr în vârstă de 23 de ani din Ungaria, care lucrează în prezent în Germania.
Acesta povesteşte că s-a vaccinat cu ambele doze de ser chinezesc Sinopharm în luna aprilie, pentru a-şi putea vizita bunica.
Însă problemele au apărut curând, când a încercat să plece înapoi în Irlanda, acolo unde urma cursurile universitare.
Aşa că a decis să mai facă o doză de Johnson&Johnson, ca să scape de restricţiile supărătoare.
Medicii din Austria nu l-au întrebat decât dacă s-a vaccinat în ultimele 4 luni. „Le-am spus că nu. Ceea ce este adevărat”, a mărturisit Daniel.
Alţii, însă, nu au reuşit să se vaccineze iar. Oliver, un tânăr de 26 de ani din Budapesta, a vrut să apeleze la „soluţia” Johnson&Johnson după ce făcuse cele două injecţii Sputnik, dar medicul său a refuzat.
Potrivit Ministerului Sănătății din Ungaria, vaccinul Johnson&Johnson nu ar trebui administrat persoanelor care au primit deja serul Sputnik sau AstraZeneca.
De altfel, şi cetăţenii ruşi călătoresc frecvent în alte state tocmai pentru a se vaccina cu seruri aprobate de UE.
De exemplu, în ultimele săptămâni sute de ruşi au umplut centrele de vaccinare din Serbia, unde au fost imunizaţi cu serul produs de Pfizer-BioNTech.
! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.