Epidemia de coronavirus a accelerat în centrul, estul și nordul Europei. Printre motive specialiștii vorbesc despre vaccinarea insuficientă, măsurile sanitare prea puține, dar și vremea explică parțial diferențele observate între țări, transmite SafeNews.md cu referire la Stirileprotv.ro.
O situație epidemiologică „îngrijorătoare” sau „foarte îngrijorătoare”, „caracterizată printr-o creștere rapidă și semnificativă a cazurilor”, este observată acum în majoritatea țărilor Uniunii, de Centrul European pentru Controlul Bolilor (ECDC), în ultimul raport din 12 noiembrie, scrie Le figaro.
Răspândirea coronavirusului este deosebit de activă în Slovenia, Croația, Austria, Slovacia și Cehia, care înregistrează între 1.000 și 1.500 de infecții la un milion de locuitori pe zi.
Spitalizările la terapie intensivă și mortalitatea cresc, de asemenea, alarmant. Bulgaria, unde doar 20% dintre locuitori s-au vaccinat cu doza doi, raportează un record de 24 de decese la un milion de locuitori pe zi, în timp ce România (30% rată de vaccinare) 17 decese la un milion în fiecare zi.
„Vârful contaminărilor pare să fi fost atins în Bulgaria și România, ceea ce ar putea aduce în curând o clarificare”, afirmă profesorul de sănătate publică la Geneva, Antoine Flahault.
Acest nou val ajunge acum în țările din Nord. Deși rămânând la niveluri mai scăzute decât în Est, numărul de cazuri la milion de locuitori crește astfel vertiginos în Danemarca (500 pe zi), Belgia (860), Țările de Jos (785), în Irlanda (830) și Germania (450). Mai la sud, Italia, Spania și Franța epidemia pare că a încetinit.
În Bazinul Mediteranei, doar Grecia iese în evidență cu 650 de cazuri la milion de locuitori pe zi și mortalitate ridicată. Regatul Unit se află încă într-o situație unică, cu un nivel stabil de circulație a virusului, dar foarte ridicat, timp de două luni.
Vremea este un factor agravant
În Belgia și Țările de Jos, ale căror populații sunt totuși în mare măsură imunizate, epidemia trece astfel printr-o dezvoltare considerată „foarte îngrijorătoare” de către ECDC.
Curbele pacienților internați la terapie intensivă și decesele sunt chiar în creștere. „O rată ridicată de vaccinare a populației nu va fi suficientă pentru a proteja spitalele de saturație din cauza unui al cincilea val în iarnă”, conchide epidemiologul Antoine Flahault.
O creștere a numărului de infecții se va traduce aritmetic printr-o creștere a cazurilor severe – chiar dacă riscul este redus la cei care sunt vaccinați.”
Un alt factor ar putea explica o parte din diferențele observate în Europa: vremea.
„Modul în care se răspândește valul corespunde și modului în care condițiile climatice se schimbă și devin mai favorabile menținerii aerosolilor care transportă virusul”, subliniază Alix Roumagnac, directorul Predict Services, subsidiară a Météo France. Covid-ul urmărește valul de frig care se răspândește de la est la vest… și tocmai ajunge în Franța.
! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.