Acasă Economic De ce scad exporturile din Moldova: Reexporturile de motorină s-au prăbușit

De ce scad exporturile din Moldova: Reexporturile de motorină s-au prăbușit

0

În primele opt luni ale anului 2024 exporturile de mărfuri din Republica Moldova au însumat circa 2,34 miliarde de dolari, în scădere cu 12,4% comparativ cu cea înregistrată în perioada corespunzătoare din anul 2023.

Potrivit Biroului Național de Statistică, exporturile de mărfuri autohtone în ianuarie-august 2024 au constituit 1,76 miliarde de dolari (75,3% din total exporturi), fiind în scădere cu 3,2% față de perioada similară din anul 2023, care a influențat micșorarea valorii totale a exporturilor cu 2,2%, scrie mold-street.com.

Reexporturile s-au redus cu o treime 

În același timp reexporturile de mărfuri străine (după prelucrare și clasice) s/au redus cu 32% și s-au cifrat la 577,3 milioane dolari SUA (24,7% din total exporturi).

Reexporturile de mărfuri după prelucrare (îmbrăcăminte, accesorii, încălțăminte, fire, cabluri, transformatoare electrice, convertizoare statice, părți și accesorii de autovehicule, triciclete, trotinete, nuci comune, scaune, părți de scaune) au deținut 14,3% în total exporturi, iar reexporturile clasice de mărfuri, care nu au suferit transformări esențiale (benzină, motorină, ulei de floarea soarelui, mașini de prelucrarea datelor; medicamente; nuci comune, descojite etc) – 10,4%.

Datele statistice arată că în 8 luni din acest an, 65,7% din exporturile de mărfuri au ajuns pe piața țărilor Uniunii Europene, totalizând 1,54 miliarde de dolari (cu 8,7% mai puțin, comparativ cu perioada corespunzătoare din anul 2023), deținând o pondere de în total exporturi, cu 2,6 puncte procentuale mai mult, față de ianuarie-august 2023.

În același timp exporturile de mărfuri destinate țărilor CSI, în ianuarie-august 2024, au avut o valoare de doar 177,5 milioane dolari (cu 15,4% mai puțin, în raport cu perioada similară din anul 2023), care echivalează cu o cotă de 7,6% în total exporturi.

Principalele țări de destinație a exporturilor de mărfuri au fost: România (32,0% din total exporturi), Ucraina (9,6%), Italia (7,1%), Turcia (5,8%), Cehia (5,4%), Germania (5,2%), Polonia (4,0%), Federația Rusă (3,7%), Statele Unite ale Americii (2,6%) şi Belarus (2,5%).

De ce au scăzut exporturile în Ucraina și România

Datele Biroului Național de Statistică arată că cel mai mare impact l-a avut scăderea cu circa 219 milioane de dolari, adică aproape de două ori a exporturilor pe piața Ucrainei.

Această prăbușire se datorează în special diminuării reexporturilor de motorină și alți carburanți pe piața Ucrainei. Astfel că dacă anul trecut Republica Moldova era unul dintre principalii furnizori de motorină în Ucraina (reexport), în acest an deja nu mai este.

De asemenea au scăzut semnificativ exporturile pe piața României – cu peste 140 milioane de dolari, sau cu aproximativ 15,85%. Aici un factor decisiv l-a jucat scăderea prețurilor de export la cereale și oleaginoase, care au ajuns în volume mari pe piața românească, dar la prețuri mult mai mici decât în aceeași perioadă din 2023.

În același timp datele statistice arată că s-au majorat exporturile de mărfuri în țări precum Turcia (+41,4%), Statele Unite ale Americii (de 1,8 ori), Cehia (+23,4%), Grecia (de 2,0 ori), Polonia (+20,6%), Egipt (de 1,7 ori), Bulgaria (+24,0%), Georgia (de 1,6 ori), Vietnam (de 3,1 ori, datorită livrărilor de produse farmaceutice și îmbrăcăminte) etc.

Ce mai exportăm

În structura exporturilor din ianuarie-august 2024 cea mai mare pondere le au mașinile și aparate electrice și părți ale acestora (16,8% din total exporturi); legume și fructe (10,7%); cereale (10,5%); semințe și fructe oleaginoase (8,1%); îmbrăcăminte și accesorii (7,6%); băuturi alcoolice și nealcoolice (6,5%); grăsimi și uleiuri vegetale (4,1%); produsele petroliere și cele înrudite (3,9%); mobilă și părțile ei (3,9%).

Datele arată o scădere majoră cu 71% a exporturilor de petrol și produse petroliere și cu 44% – a exporturilor de uleiuri vegetale. Ultima s-a datorat în special staționării uzinei Floarea Soarelui din Bălți, ca urmare a lipsei de materie primă care a fost scoasă din țară.

Pe de altă parte se atestă o creștere a exporturilor de legume și fructe (+20,3%), băuturi alcoolice și nealcoolice (+13,8%), semințe și fructe oleaginoase (+10,7%), mașini și aparate industriale (de 1,6 ori) etc, care însă nu a fost suficientă să compenseze scăderea livrărilor de alte produse.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.