Acasă Economic De ce BNM a majorat rata de bază cu încă 2 puncte...

De ce BNM a majorat rata de bază cu încă 2 puncte procentuale

0

Comitetul executiv al Băncii Naționale a Moldovei, în cadrul ședinței din 15 februarie 2022, a decis să majoreze rata de bază aplicată la principalele operațiuni de politică monetară pe termen scurt cu două puncte procentuale de la 8,50 la sută până la nivelul de 10,50 la sută anual.

De asemenea BNM a hotărât să majoreze ratele de dobândă:

a) la creditele overnight cu 2,00 puncte procentuale, de la 10,50 la sută până la nivelul de 12,50 la sută anual;

b) la depozitele overnight cu 2,00 puncte procentuale, de la 6,50 la sută până la nivelul de 8,50 la sută anual, transmite SafeNews.md cu referire la mold-street.com.

În același timp se menține norma rezervelor obligatorii din mijloacele atrase în valută liber convertibilă la nivelul actual de 30,0 la sută din baza de calcul.

Presiunea inflației

Este deja a doua majorare a ratei de baze din acest an: pe 13 ianuarie, BNM, a ridicat rata cu încă două puncte procentuale – de la 6,5% la 8,5%. 

Hotărârea adoptată cu întârziere de o săptămână, ca urmare a unei scurgeri de informații din cadrul BNM, a fost explicată de guvernatorul Octavian Armașu prin necesitatea de a diminua presiunile inflaționiste, reducerea impactului șocurilor asupra economiei și restabilirea creșterii normale a acesteia.

„Decizia respectivă urmărește atenuarea presiunilor inflaționiste persistente la adresa procesului inflaționist, creând precondiții pentru readucerea inflației în limitele intervalului de variație al țintei în termen mediu, inclusiv prin ancorarea anticipațiilor inflaționiste și atenuării efectelor secundare aferente majorării tarifelor reglementate.
De menționat că, decizia respectivă de politică monetară este orientată spre temperarea ritmurilor de creștere a creditelor pe seama majorării costurilor asociate, stimularea economisirii în detrimentul consumului imediat, precum și diminuarea presiunilor asupra deprecierii monedei naționale ca urmare a sporirii deficitului contului curent și balanței comerciale, alături de atenuarea efectului de dolarizare a depozitelor.
Astfel, prin această decizie, BNM își consolidează poziția antiinflaționistă și, ajustând gradual instrumentele de politică monetară, monitorizează cu precauție reacția indicatorilor sectorului real și monetar la impulsurile decizionale”, potrivit băncii centrale.

În același timp, BNM reiterează că va monitoriza cu precauție evoluția componentelor inflației și a factorilor de natură să afecteze dinamica acesteia, precum și riscurile și incertitudinile asociate prognozei pe termen scurt și mediu.

Totodată, BNM menționează că în vederea atingerii obiectivului fundamental de asigurare și menținere a stabilității prețurilor, BNM își rezervă dreptul legal de a interveni la momentul oportun prin ajustarea instrumentelor de politică monetară.

Crește prețul banilor 

Octavian Armașu a declarat că mai multe bănci centrale au recurs la astfel de măsuri atunci când au revizuit prognozele de creștere pentru următoarele trimestre, având în vedere intensitatea inflației la nivel global.

Guvernatorul BNM a menționat că anterior, în perioada crizei pandemice, Banca Națională a stabilit rate de refinanțare de bază mici pentru a stimula economia, iar acum, la fel ca și alte bănci centrale, a decis să le majoreze pentru a limita inflația, pentru a absorbi șocurile actuale, pentru reducerea presiunii asupra balanței comerciale și de plăți, cât și pentru a avea o stabilitate monetară și a cursului de schimb.

Totuși ca măsurile adoptate să fie eficiente, ca economia să revină la normalitate, iar inflația să revină la ținta de 5%, este nevoie de o coordonare a acțiunilor tuturor instituțiilor statului, a precizat guvernatorul. 

Totodată el a susținut că aceste măsuri ar putea afecta pe unii prin faptul că dobânzile la credite se vor majora, dar altă soluție nu este.

„Creștem prețul banilor pentru a contribui la reducerea consumului. Da, poate că, temporar, cineva va fi afectat de această decizie, dar dacă nu creștem ratele, riscăm să intrăm într-o noua realitate și să avem o inflație ridicată și o creștere economică redusă, iar atunci rata de refinanțare ar trebui să fie constant ridicată. Iar noi creștem rata de refinanțare pentru o anumită perioadă, ca apoi să revină la normal”, a spus șeful BNM.

El a subliniat că majorarea ratei de bază de refinanțare va duce la creșterea dobânzilor nu doar la credite, ci și la depozite și că această situație va încuraja populația să-și canalizeze veniturile disponibile pentru economii, nu pentru consum. Acest lucru va duce la reducerea consumului, a importurilor.

Octavian Armașu a refuzat să facă prognoze privind posibilul coridor al ratei de refinanțare, menționând că BNM va lua decizii de politică monetară în viitor, în funcție de situație.

De notat că BNM a început să majoreze treptat rata de bază din iulie 2021, când ea era de doar 2,65%.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.