Acasă Social De azi, Moldova intră în scenariul patru de gestionare a epidemiei

De azi, Moldova intră în scenariul patru de gestionare a epidemiei

0

R. Moldova, azi va intra în scenariul patru ce prevede mai mult de 1.000 de cazuri de infectare cu COVID-19. Anunțul a fost făcut de președintele Igor Dodon care a evaluat pregătirea sistemului medical pentru gestionarea crizei epidemice, scrie agora.md.

La această etapă, în gestionarea crizei sunt implicate 27 de spitale, atât la nivelul național, regional și spitalele raionale.

„Pentru a scoate presiunea asupra spitalele am creat Centrul de triere. Dacă va fi necesar vom face centre de triere suplimentare. Cu spitale suntem pregătiți”, a spus Dodon.

Potrivit șefului statului, dispunem de 12.537 medici în domeniul de stat și 1.869 medici ce activează în domeniul privat.

„Deci, în total, peste 14 mii de medici ce ar putea fiu implicați. Asistenți sunt 22 mii. Peste 10 mii de infirmiere. Deci, peste 50 de mii de persoane sunt antrenate în total pentru gestionarea pandemiei. Dispunem de personal suficient pentru a gestiona apogeul prin care va trece țara”, a punctat Dodon.

Totodată autoritățile au luat decizii cu privire la dublarea salariilor angajaților din prima linie, testarea lor în masă, instruirea medicilor, în special cei din sate.

Cât despre medicamente, președintele spune că la această etapă suntem asigurați pentru următoarea perioada și nu ducem lipsă.

„16% din medicamente sunt importate din Ucraina și restu România, China ș.a. Se importă suplimentar medicamente pentru protocol din Ucraina și România”, a spus președintele.

Sistemul medical este asigurat și cu echipamente, spune șeful statului. „Grație unor donații externe și producție interne. Am produs până acum 70 mii costume de protecție, 20 mii de viziere/ecrane, mii de măști. În următoarele 2-3 zile așteptăm un lot de trei tone de ajutor umanitar din China. Și din Turcia așteptăm un lot de echipamente de la companii private”, a precizat șeful statului.

„Noi înțelegem că doriți condiții mai bune. Dar să recunoaștem că ce s-a întâmplat în sistem în ultimii 10 ani a dus la ce avem acum – lichidarea și fuzionarea spitalelor raionale. Gestionăm situația așa cum este acum”, a spus la acest subiect Igor Dodon.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.