Forțele armate daneze intenționează să trimită trupe neînarmate în Ucraina pentru cursuri de instruire pe termen scurt, cu scopul de a studia tacticile în domeniul războiului cu drone ale acestei țări, a declarat miercuri generalul-maior Peter Boysen, șeful Statului Major al Forțelor Armate Daneze, pentru televiziunea de stat TV 2.
În timp ce mai multe țări membre NATO au instruit forțe ucrainene în străinătate, niciun raport oficial nu a confirmat până acum prezența unor trupe străine în Ucraina în scopuri de instruire militară, notează The Kyiv Independent.
Cursurile de antrenament, preconizate să înceapă încă din această vară, vor avea loc în centre de pregătire din vestul Ucrainei și nu vor implica participarea la lupte directe.
„Trimitem câteva echipe acolo pentru a vedea direct ce au învățat ucrainenii”, a declarat Boysen. „Ei nu merg acolo pentru a participa activ la război”, a adăugat comandantul-șef al armatei daneze.
Soldații danezi vor pleca spre Ucraina neînarmați.
Boysen, care a vizitat Ucraina de două ori în ultimele luni, a declarat că inițiativa a fost lansată la invitația omologului său ucrainean, generalul Oleksandr Sîrskîi.
„În cei 42 de ani de când sunt în forțele armate, nu am mai văzut ca lucrurile să se miște atât de repede ca acum”, a spus Boysen, referindu-se la progresele în domeniul sistemelor fără pilot și al tacticilor de luptă, pe care Ucraina le-a făcut în războiul modern cu drone, notează Hotnews.
Atât forțele ucrainene, cât și cele ruse au ajuns să se bazeze foarte mult pe drone pentru recunoaștere, reperarea artileriei și atacuri țintite. Danemarca vede conflictul ca pe un test pe viu pentru războiul modern.
Programul de formare va implica echipe din diferite regimente militare daneze. Cursurile vor dura între una și două săptămâni și se vor desfășura departe de linia frontului, posibil în apropiere de Liov.
Boysen a subliniat faptul că Ucraina dispune de sisteme solide de avertizare și adăposturi antiaeriene, minimalizând posibilitatea ca soldații danezi să fie vizați de atacurile forțelor ruse, afirmând: „Dacă există un atac cu rachete, ucrainenii au sisteme de alarmă bune și adăposturi bune. Am petrecut chiar eu ceva timp într-unul dintre acestea la Kiev”.
Moscova evocă „o țintă legitimă” pentru armata rusă
Mișcarea a atras critici dure din partea Ambasadei Rusiei la Copenhaga. Ambasadorul rus, Vladimir Barbin, a calificat decizia drept o provocare, avertizând că va „trage Danemarca tot mai adânc în conflictul din Ucraina”.
„Facilitățile, inclusiv cartierele generale, centrele de instruire și educație, precum și locațiile personalului militar și ale echipamentelor militare, atât în interiorul teritoriului ucrainean, cât și pe linia frontului, reprezintă o țintă legitimă pentru forțele armate ruse”, a declarat Barbin.
Separat, aliații europeni discută planurile de a desfășura o „forță de reasigurare” în Ucraina după o eventuală încetare a focului, aceste trupe fiind menite să securizeze facilitățile strategice ucrainene din spatele liniei frontului. Copenhaga și-a arătat interesul de a lua parte la acest efort.
Danemarca, țară membră NATO și UE, a fost un susținător-cheie al Ucrainei de la începutul invaziei pe scară largă a Rusiei. În februarie 2024, Copenhaga a semnat un acord bilateral de securitate pe zece ani cu Kievul, angajându-se să coopereze pe termen lung în domeniul apărării până când Ucraina va obține statutul de membru NATO.
! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.