Statele Unite și Israelul se pregătesc pentru un atac major asupra Iranului, vizând distrugerea programului său nuclear, potrivit unor surse politice, militare și diplomatice de rang înalt de la Tel Aviv, citate de Daily Mail.
„Acest lucru trebuia făcut de mult timp”, a declarat un oficial guvernamental israelian, subliniind că „a venit momentul să se traseze o linie clară”.
Amenințările cu acțiuni militare împotriva programului nuclear iranian au mai fost lansate și în trecut, dar acum există dovezi clare că, de această dată, SUA și Israelul intenționează să treacă de la vorbe la fapte, notează publicația britanică.
„Dacă [iranienii] nu fac o înțelegere, vor fi bombardați… așa cum nu au mai fost vreodată”, a declarat Donald Trump la începutul acestei săptămâni într-un interviu pentru NBC.
Mulți au considerat aceste afirmații drept retorică agresivă, dar surse israeliene susțin că atacul este inevitabil.
Săptămâna trecută, SUA au desfășurat trei bombardiere stealth B2 „Spirit”, însoțite de echipamente de realimentare pe distanțe lungi, la baza lor din Insulele Chagos, Diego Garcia, ridicând numărul total al forței de bombardiere de acolo la șapte. Acest lucru este semnificativ, deoarece o astfel de concentrare majoră a acestor echipamente sofisticate și costisitoare este rară, iar B2-urile au capacitatea de a utiliza bomba GBU-57 „Bunker Buster”, capabilă să pătrundă în adăposturile nucleare fortificate ale Iranului, notează publicația.
„Din perspectiva Israelului, cu Trump la Casa Albă, acesta este momentul optim pentru a rezolva problema Iranului. Nu va exista o șansă mai bună”, a declarant o altă sursă pentru Daily Mail.
Decizia de a pregăti o escaladare majoră este influențată parțial de raportul din februarie al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică, care a arătat că stocul de uraniu îmbogățit al Iranului a crescut semnificativ.
„Iranul este singurul stat fără arme nucleare care îmbogățește la acest nivel, ceea ce îmi provoacă o îngrijorare serioasă”, a declarat directorul general Rafael Mariano Grossi.
Un alt factor semnificativ este că Israelul consideră acum Iranul drept principalul responsabil pentru atacurile din 7 octombrie.
„Ei sunt capul șarpelui”, a afirmat un politician israelian.
În ultimele luni, Israelul a „pregătit terenul” pentru atacuri aeriene majore, distrugând sistemele de apărare aeriană ale proxy-urilor iraniene din Siria, Irak și Iran și neutralizând amenințările reprezentate de Hezbollah în Liban, Hamas în Gaza și rebelii Houthi în Yemen.
Prăbușirea regimului Assad din Siria a eliminat cel mai important partener strategic al Iranului în regiune, lăsând Teheranul izolat. Deși Iranul a lansat atacuri majore asupra Israelului în aprilie și octombrie anul trecut, sistemele de apărare aeriană israeliene, susținute de bateriile americane THAAD, au neutralizat eficient amenințarea.
Calendarul atacului propus rămâne incert, dar Trump a dat Iranului un ultimatum până la sfârșitul lunii mai pentru a începe dezmembrarea capacității sale nucleare și a readmite inspectorii nucleari expulzați în 2023.
Însă un diplomat britanic citat de Daily Mail susține că Iranul ar putea percepe acest ultimatum ca pe o dovadă a fricii lui Trump față de un conflict nuclear. „Dacă îl sperie pe Trump, atunci trebuie să aibă arme nucleare”, ar fi concluzia strategilor iranieni.
Chiar dacă Teheranul va ceda presiunilor, sursele israeliene avertizează că Israelul nu va renunța la planurile sale.
„Israelul vrea o reglare de conturi cu Iranul”, afirmă un oficial israelian.
! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.