Acasă Politic Dacă duminica viitoare în Moldova ar avea loc alegeri parlamentare în baza...

Dacă duminica viitoare în Moldova ar avea loc alegeri parlamentare în baza sistemului proporţional, atunci în Legislativ ar putea ajunge cinci partide

0

Dacă duminica viitoare în Moldova ar avea loc alegeri parlamentare în baza sistemului proporţional, atunci în Legislativ ar putea ajunge cinci partide.

Despre aceasta arată rezultatele sondajului de opinie „Starea populaţiei în contextul pandemiei. Situaţia politică”, desfăşurat de compania „Date Inteligente” (iData).

Marţi, la o conferinţă de presă la agenţia Infotag, expertul companiei, Veronica Ateş, a menţionat că pentru Partidul Socialiştilor (PSRM) sunt gata să voteze 17,5% dintre respondenţi, pentru Partidul Acţiune şi Solidaritate (PAS) – 15,1%, pentru Partidul Şor – 4,6%, pentru Platforma DA – 4,1%. Însă mai mult de jumătate din respondenţi (50,4%) susţin că fie nu vor merge la alegeri, fie nu au dat un răspuns.

„Ţinând cont de numărul alegătorilor decişi, PSRM ar obţine 35,3%, PAS – 30,4%, Partidul Şor – 9,3%, Platforma DA – 8,3%, „Partidul Nostru” – 5,8%. Celelalte partide nu ar depăşi pragul necesar de 5%”, a spus expertul.

Potrivit ei, de aici rezultă că distribuirea mandatelor în următorul Parlament poate arăta astfel: PSRM – 40, PAS – 35, Partidul Şor – 10, Platforma DA – 9, „Partidul Nostru” – 7.

Topul încrederii cetăţenilor în politicienii care se bucură de cea mai mare încredere este condus de Preşedintele Igor Dodon (17,2%), urmat de liderul PAS, Maia Sandu (15,5%). Apoi urmează preşedintele Partidului Şor, Ilan Şor (2,8%), liderul „Partidului Nostru”, Renato Usatîi (2,5%), preşedintele PCRM, Vladimir Voronin (1,6%), liderul Platformei DA, Andrei Năstase (1,6%), premierul Ion Chicu (1%). În acelaşi timp, 44,2% nu au încredere în niciun politician, iar 9,5% nu au dat un răspuns.

La alegerile prezidenţiale, pentru actualul şef al statului, Igor Dodon, sunt gata să voteze 20,1% dintre respondenţi, pentru Maia Sandu – 18,2%, pentru Ilan Şor – 4,3%, pentru Renato Usatîi – 3,6%. În acelaşi timp, se menţine înalt nivelul celor indecişi sau care nu doresc să participe la scrutin – 45,6%. Dar ţinând cont de numărul persoanelor decise, atunci Igor Dodon ar primi 36,9%, iar Maia Sandu – 33,5% din voturi.

Sondajul a fost realizat în perioada 20 iunie – 4 iulie, pe un eşantion de 1.511 respondenţi din 477 de localităţi. Marja de eroare este de 2,5%.

infotag.md

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.