Acasă Extern Cybertruckuri în Qatar, cămile regale şi promisiuni de trilioane de dolari: De...

Cybertruckuri în Qatar, cămile regale şi promisiuni de trilioane de dolari: De ce statele din Golf ”s-au implicat total” pentru vizita lui Trump

0

Dacă ţările din Golful Persic ar organiza un concurs de popularitate, preşedintele Donald Trump ar fi, fără îndoială, regele balului. În cadrul vizitei sale de patru zile în regiune, liderul american a fost întâmpinat cu spectacole de proporţii în Arabia Saudită, Qatar şi Emiratele Arabe Unite, relatează CNBC.

În Riad, prinţul moştenitor Mohammed bin Salman a încălcat protocolul regal şi l-a întâmpinat personal pe Trump pe pista aeroportului. La Doha, coloana prezidenţială a fost escortată de Tesla Cybertruckuri roşii şi cavaleri pe cai, în timp ce în Abu Dhabi, liderul EAU, Mohammed bin Zayed, i-a oferit lui Trump Ordinul Zayed, cea mai înaltă distincţie civilă a ţării.

În faţa palatului Amiri Diwan din Qatar, o paradă de cămile regale i-a oferit un spectacol rar.

”Ca om din construcţii, apreciez marmura asta perfectă,” a remarcat Trump, privind spre coloanele palatului. ”Asta numim ‘perfecto’. Şi cămilele… n-am mai văzut asemenea cămile de mult. Le apreciem foarte mult.”

Mesajul vizitei a fost clar: ţările din Golf sunt dispuse să cheltuie sume uriaşe pentru a-şi consolida relaţiile cu SUA şi a-şi avansa agendele economice. Qatar a anunţat un acord economic în valoare de 1.200 de miliarde de dolari cu SUA. Arabia Saudită a promis investiţii de 600 de miliarde, iar EAU a confirmat un cadru investiţional pe 10 ani în valoare de 1.400 de miliarde. Deşi există îndoieli privind realismul acestor sume, în special într-un context de preţuri scăzute ale petrolului, amploarea acordurilor este simbolică.

Unele dintre aceste acorduri, precum comanda record a Qatarului pentru 210 avioane Boeing sau înţelegerea saudită privind arme în valoare de 142 de miliarde de dolari – cel mai mare contract de armament din istorie – ar putea dura zeci de ani până la finalizare.

Pentru ţările din Golf, apropierea de Trump este o strategie deliberată.

”Regiunea s-a înţeles mereu mai bine cu preşedinţi orientaţi spre afaceri, iar Trump se potriveşte perfect acestui profil. Reprezintă bani rapizi, apărare masivă şi acces la tehnologia americană. Dacă apropierea de Trump asigură un loc la masa viitorului ordinii mondiale, regiunea e gata să aducă scaunul aurit,” a spus Tarik Solomon, fost preşedinte al Camerei de Comerţ Americane din Arabia Saudită.

Mulţi observatori au remarcat o competiţie tacită între cele trei state pentru atenţia lui Trump, însă experţii din regiune o văd ca pe o mişcare strategică globală.

”Nu văd aceste anunţuri ca o competiţie între Qatar, Arabia Saudită şi EAU, ci mai degrabă ca o competiţie cu alte regiuni, cum ar fi Europa, pentru un parteneriat strâns cu administraţia SUA,” a explicat economistul Ahmed Rashad, din Abu Dhabi.

Relaţia caldă dintre Trump şi liderii din Golf a fost evidentă mai ales în Arabia Saudită, unde preşedintele american şi Mohammed bin Salman s-au lăudat reciproc în cadrul Summitului de Investiţii SUA-Arabia Saudită, organizat la hotelul de lux Ritz-Carlton din Riad. La eveniment au participat figuri de top ale economiei americane, printre care Elon Musk (Tesla), Jensen Huang (Nvidia) şi Larry Fink (BlackRock).

În Emirate, Trump şi liderul local au celebrat prietenia personală şi alianţa de peste 50 de ani dintre cele două state. Vizita este prima a unui preşedinte american în Emirate după George W. Bush, în 2008. Tonul cald şi limbajul corporal prietenos au contrastat puternic cu vizitele tensionate ale oficialilor administraţiei Biden.

Emiratele par deja să beneficieze de această schimbare de ton. Potrivit unor surse, SUA ar fi ajuns la un acord preliminar cu Abu Dhabi pentru a permite importul anual a 500.000 de cipuri Nvidia H100,  cele mai avansate produse ale companiei. Acestea vor accelera construirea de centre de date esenţiale pentru dezvoltarea AI-ului în regiune.

„Vizita lui Trump reflectă personalizarea tot mai accentuată a geopoliticii,” a comentat Taufiq Rahim, consultant strategic şi autor al cărţii Trump 2.5: A Primer. „Liderii din Golf au răspuns cu fast şi spectaculozitate, unde linguşirea devine la fel de importantă ca substanţa contractelor.”

Întrebarea esenţială rămâne însă viabilitatea investiţiilor. „Câte centre de date sunt realmente necesare?” se întreabă Rahim. „În goana după titlul de ‘cel mai mare’, fiecare ţară riscă să creeze un excedent care depăşeşte cererea.”

Chiar şi aşa, potrivit lui Solomon, strategia este validă. „Da, o mare parte din asta e spectacol,” recunoaşte el. „Dar în această regiune, să-ţi semnalizezi ambiţia înseamnă deja jumătate din joc. Chiar dacă doar 50% se concretizează, tot e o mişcare cu impact.”

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.