Curtea Supremă a Ghanei a respins miercuri două recursuri împotriva unei legi ”anti-LGBT” adoptate de către Parlament la sfârşitul lui februarie, restrângând astfel în mod drastic drepturile acestei minorităţi sexuale, relatează AFP.
”Nu există un act pe care Curtea Supremă să-l poată anula în virtutea competenţei sale”, a anunţat preşedinta celor şapte judecători ai Curţii Supreme, Avril Lovelace-Johnson.
Ghana's Supreme Court dismissed two separate cases challenging the legality of one of Africa's most restrictive pieces of anti-LGBT legislation, paving the way for the president to sign it into law https://t.co/VtLQaouoaK pic.twitter.com/0yzcLxJAuw
— Reuters (@Reuters) December 18, 2024
Legea – care urmează să intre în vigoare după ce este promulgată de către preşedintele Nana Akufo-Addo – prevede până la trei ani de închisoare în cazul unei persoane care desfăşoară ”activităţi LGBT” şi între trein şi cinci ani de închisoare dacă ”promovează” homosexualitatea.
În Ghana, o ţară conservatoare, foarte religioasă şi majoritar creştină, relaţiile între persoane de acelaşi sex sunt interzise de o lege care datează din era colonială, dar care nu a fost pusă niciodată pusă în aplicare până în prezent.
Acest proiect de lege, criticat aprig în Occident, urmează să intre în vigoare după ce este promulgat de către şeful statului.
La câteva săptămâni după adoptarea textului de către Parlament, preşedintele Nana Akufo-Addo a anunţat că va aştepta ca mai întâi să se pronunţe Curtea Supremă asupra constituţionalităţii legii înainte să o promulge sau nu.
Curtea Supremă, cea mai înaltă jurisdicţie din ţară, a fost sesizată împotriva proiectului de lege de către un jurnalist ganez, Richard Dela-Sky, care a contestat constituţionalitatea legii, şi de către o cercetătoare universitară, Amanda Odoi.
Cercetătoarea cerea o ordonanţă restrictivă care să-i împiedice pe preşedinele Parlamentului, pe procurorul general şi pe grefierul Parlamentului să-i trimită proiectul de lege preşedintelui Akufo-Addo la promulgare.
Acest text de lege a fost depus în Parlament în 2021, iar votul în vederea adoptării acestuia a fost amânat mereu.
! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.