Acasă Diverse Curenții din Oceanul Atlantic slăbesc în intensitate, confirmă un studiu. Ce se...

Curenții din Oceanul Atlantic slăbesc în intensitate, confirmă un studiu. Ce se întâmplă cu vremea, dacă sistemul AMOC intră în colaps

0

Încălzirea globală cauzată de om a dus la o pierdere aproape completă a stabilității sistemului care determină circulația curenților în Oceanul Atlantic, conform unui nou studiu, care prefigurează perspectiva îngrijorătoare că acest echilibru natural ar putea fi aproape de colaps, ceea ce ar avea consecințe dramatice asupra climei din emisfera nordică, relatează The Washington Post.

În ultimii ani, oamenii de știință au avertizat cu privire la o slăbire a Circulației Meridionale a Atlanticului (AMOC), un sistem care transportă apa caldă și sărată de la tropice către nordul Europei și apoi trimite apa mai rece înapoi spre sud, pe fundului oceanului.

Pe măsură ce atmosfera se încălzeşte din cauza creşterii cantităţii de emisii de gaze cu efect de seră, suprafaţa oceanică de dedesubt reţine mai multă căldură.

Cercetătorii care studiază schimbările climatice au descoperit că AMOC se poate opri brusc, provocând oscilații bruște ale temperaturii și alte schimbări dramatice în sistemele meteorologice globale.

Oamenii de știință nu au observat în mod direct o încetinire a AMOC. Însă noua analiză, publicată joi în revista Nature Climate Change, se bazează pe date referitoare la temperatura și salinitatea oceanelor înregistrate de mai bine de un secol. Astfel, modelele climatice au arătat că AMOC este la cel mai slab nivel din ultimii 1.000 de ani și va antrena probabil o pierdere a stabilității.

„Pierderea stabilităţii dinamice ar însemna că AMOC se apropie de pragul critic, dincolo de care ar putea avea loc o tranziţie substanţială şi probabil ireversibilă în practică către modul slab”, spune Niklas Boers din cadrul Institutului Potstdam pentru Cercetarea Impactului asupra Mediului, coautor al studiului. „Concluziile susţin evaluarea potrivit căreia declinul AMOC nu este doar o fluctuaţie sau un răspuns liniar la temperaturile în creştere, ci este posibil să însemne apropierea unui prag critic dincolo de care sistemul de circulaţie poate intra în colaps”, mai spune Boers.

Dacă AMOC intră în colaps, va determina o răcire mai accentuată a emisferei nordice, creşterea nivelului apei în Atlantic, o scădere generală a precipitaţiilor în Europa şi America de Nord şi o schimbare a tiparului musonic în America de Sud şi Africa, a precizat Biroul Meteorologic al Marii Britanii, potrivit Agerpres.

Alte modele climatice au preconizat o slăbire a AMOC în secolul care urmează, dar un colaps înainte de 2100 este improbabil. 

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.