Fostul socialist Vladimir Țurcan, în calitatea sa de președinte al Curții de Conturi, s-a abținut să voteze pentru neconstituționalitatea legii prin care Guvernul Chicu și-a asumat răspunderea. Aceasta, după ce președintele CC a stat de vorbă cu șeful statului și i-a spus cum s-a votat la prima ședință în care judecătorii constituționali au decis să analizeze demersul opoziției parlamentare. Igor Dodon a recunoscut public că l-a telefonat pe Țurcan în legătură cu dezbaterile de la CC, înainte de examinarea în fond. Mai mulți experți consideră un atare comportament drept o nouă lovitură de imagine pentru Curtea Constituțională.
Președintele CC Vladimir Țurcan nu a participat la dezbaterile despre constituționalitatea Legii privind instituirea unor măsuri de susţinere a cetăţenilor şi a activităţii de întreprinzător în perioada stării de urgenţă, aprobată de Guvern, la 2 aprilie, prin asumarea răspunderii. El însă a semnat împreună cu magistratul Ababei o opinie separată vizavi de declararea neconstituțională a Legii.
Cei doi magistați consideră că în situații excepționale, în care există riscuri la adresa vieții și a sănătății, lipsa cvorumului poate fi motivată, iar ședința consumată din momentul venirii premierului în sala de plen, dacă deputaților li se comunică din timp textul prin alte mijloace:
Eduard Ababei susține, într-o altă opinie separată, că:
Opoziția parlamentară, care a atacat legea aprobată de Guvern la CC, a calificat o parte din măsurile pe care le-a adoptat Executivul drept paravan pentru protejarea unor interese clientelare. Fracţiunile de opoziţie PAS, PPDA şi grupul pro-Moldova, din care fac parte foşti democraţi, au afirmat că zeci de măsuri din pachetul promovat de Executiv nu au nicio legătură cu combaterea COVID-19, iar unele dintre ele chiar prejudiciază grav interesul public.
Președintele Igor Dodon a declarat în cadrul unei emisiuni că a discutat cu Vladimir Țurcan, președintele CC, în care i-ar fi cerut detalii pe marginea acestui caz, iar ultimul ar fi răspuns că patru judecători constituționali ar fi votat pentru decizia respectivă, iar dânsul ar fi formulat o opinie separată.
Gestul șefului statului a fost criticat dur de către societatea civilă și opoziție, fiind calificat ca o imixtiune în activitatea CC. Mai multe organizații ale societății civile au condamnat discuțiile președintelui R. Moldova cu președintele Curții Constituționale referitor la suspendarea Legii nr.56. „Un asemenea comportament știrbește grav imaginea Curții Constituționale”, se arată în apelul organizațiilor societății civile.
Amintim că la 13 aprilie, CC a declarat neconstituțională Legea privind instituirea unor măsuri de susţinere a cetăţenilor şi a activităţii de întreprinzător în perioada stării de urgenţă, pe motiv că a fost adoptată cu încălcarea procedurii constituționale de angajare a răspunderii Guvernului. Decizia a fost luată la patru zile după ce instanța a suspendat legea respectivă.
! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.