Acasă Extern Cum arată orașul chinez care produce jumătate din laptopurile lumii

Cum arată orașul chinez care produce jumătate din laptopurile lumii

0

Printre dealurile impunătoare din sud-vestul Chinei se află Chongqing – unul dintre cele mai mari și mai distopice orașe ale țării, care produce mai mult de jumătate din laptopurile din lume.

Având o populație de 32 de milioane de locuitori și întinzându-se pe 51201 de km pătrați, Chongqing este considerat unul dintre cele mai supravegheate orașe din lume, scrie Daily Mail, scrie stirileprotv.ro. 

La începutul acestui an, autoritățile au instalat 27.900 de camere de supraveghere și 245 de senzori, ca parte a unui plan cuprinzător de supraveghere a locuitorilor săi, a raportat Radio Free Asia.

„Ochi ageri”

De ani de zile, orașul face parte din programul pilot „Ochi ageri” de combatere a criminalității, sistemul de supraveghere al orașului monitorizând îndeaproape fiecare aspect al locuitorilor săi, în încercarea de a minimiza disensiunile.

Comitetele de cartier însărcinate cu monitorizarea activităților localnicilor din Chongqing au fost comparate cu unele dintre cele mai importante rețele de informații din lume.

Criticii au avertizat de mult timp că o astfel de supraveghere pe scară largă în megaorașul chinez încalcă dreptul cetățenilor la viață privată – dar, în ciuda acestui fapt, șansele ca occidentalii să știe multe despre Chongqing sunt relativ reduse.

Situat în sud-estul Chinei, aproape de izvorul râului Yangtze, Chongqing are o istorie bogată, care datează de peste 3.000 de ani.

Însă abia în ultimii patruzeci de ani s-a transformat dintr-un mic sat în megaorașul care este astăzi.

Unul dintre cele mai supravegheate orașe din lume

Supranumit „orașul cyberpunk” al Chinei, Chongqing a devenit, de asemenea, un centru important pentru producția de laptopuri și pentru întreaga industrie a informației electronice.

Orașul a fost plasat pe scena mondială după ce, în 2009, compania de hardware HP și-a stabilit aici baza de producție de laptopuri.

Alte companii din domeniul informaticii au urmat exemplul, firme precum Foxconn, Quanta Computer, Lenovo și Asus înființând operațiuni de succes în megalopolisul chinez.

Impulsionat de dezvoltarea big data și a inteligenței artificiale, Chongqing a devenit o emblemă a celei mai rapide revoluții urbane de pe planetă.

Cu toate acestea, în ultimii ani, orașul futurist – plin de clădiri gigantice, autostrăzi pe mai multe niveluri și un sistem de metrou care trece prin clădiri rezidențiale – a stârnit intrigi pe rețelele de socializare.

Cu trenuri care trec prin blocuri de apartamente și orașe improvizate situate în interiorul zgârie-norilor, Chongqing este considerat cel mai futurist oraș din lume – dar și cel mai amețitor.

„În Chongqing, nu știm niciodată la ce etaj ne aflăm”, a spus TikToker Hugh Chongqing într-un videoclip care a adunat 3,2 milioane de aprecieri. „Se pare că sunt într-o piață normală: strada este acolo. Dar dacă mergem acolo [la margine] acum suntem la etajul 22”.

Orașul este, de asemenea, atât de bine construit, încât acum are propriul microclimat. Chongqing a devenit o emblemă a celei mai rapide revoluții urbane de pe planetă.

„Lumina soarelui este un lux”

Întregul oraș este construit pe mai multe niveluri și, după cum a explicat influencerul local Jackson Lu într-un videoclip TikTok – „lumina soarelui este un lux” pentru cei care locuiesc la etajele inferioare din Chongqing.

Întunericul pentru locuitorii orașului este exacerbat de faptul că este învăluit de un strat gros de ceață timp de peste 100 de zile pe an.

Influencerul Janet Newenham, care a vizitat orașul recent, a povestit că a văzut buncăre subterane – care au fost construite în timpul celui de-al Doilea Război Mondial – peste tot.

gallery images
gallery images
gallery images
gallery images
gallery images
gallery images
gallery images
gallery images
gallery images
gallery images
gallery images
gallery images
gallery images

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.