Oamenii însărcinați cu paza demnitarilor în lume au, în general, salarii excelente. E și normal, slujba lor fiind una extrem de periculoasă, mai ales că tot timpul au existat atentatori dispuși să riște pentru a intra în istorie.
Și în România, apăruseră informații cum că salariul de bază al unui membru al SPP (Serviciul de Pază și Protecție) ar fi undeva la puțin peste 1.000 de euro pe lună, transmite SafeNews.md cu referire la impact.ro.
Numai că aici nu sunt incluse sporurile de risc, sau cele din deplasări, plus primele și alte multe bonusuri, inclusiv ore suplimentare, așa că leafa celor care apără demnitarii de rang înalt în România este mult mai mare, ajungându-se chiar la dublul salariului de bază.
În plus, diferențierea se face și aici în funcție de vechime. Oricum, pentru nivelul de trai din România, a intra în SPP reprezintă un job chiar destul de bine plătit.
În multe alte țări mai „cu dare de mână” însă, să fii în serviciul de pază și protecție al celor mai înalți demnitari ai statului te face un om cu adevărat bogat. Să le luăm pe rând.
Cu cât sunt plătiți oamenii care apără demnitarii cei mai înalți din întreaga lume
Italia: Garda Pontificală Papală (garda elvețiană). Salariu: 3.000-7.000 euro/lună
Înființată în 1506, agenția de pază și protecție a Papei este formată din 156 de mercenari elvețieni, care au datoria de a supraveghea apartamentele papale și de a menține ordinea pe timpul ceremoniilor religioase și a deplasărilor în străinătate. Cerințele de recrutare sunt foarte stricte. Agenții trebuie să aibă între 19 și 40 de ani (mai puțin comandanții, șase la număr, ei sunt mai în vârstă), să fie catolici și necăsătoriți. Căsătoria agenților este permisă numai de la gradul de caporal în sus.
De-a lungul anilor, episcopii Romei au fost considerați cei mai bine păziți oameni din întreaga lume. Au existat nenumărate tentative de atacuri teroriste la adresa fiecărui papă, însă ele au fost dejucate de garda pontificală.
Garda Pontificală Papală s-a mărit semnificativ după anul 1981, atunci când Papa Ioan Paul al II-lea a fost împușcat în stomac în piața Sfântului Petru de către Mehmet Ali Agca. Înaltul Episcop a scăpat atunci cu viață și a mai condus creștinătatea până în 2005.
Franța: Garda Republicana Franceză. 3.000-5.000 euro/lună, în funcție de grad
Agenția numără peste 4.000 de membri, cei mai bine antrenați soldați ai Jandarmeriei și ai Poliției (RIAD). Aceștia au datoria de a oferi pază și protecție demnitarilor de înalt rang, precum și a clădirilor de patrimoniu din Franța, precum Palatul Elysee (reședința președintelui), Hotel Matignon (reședința Primului Ministru), Palais du Luxembourg ( Senat ), Palais Bourbon ( Adunare Națională ), Palais de Justice.
De paza directă a președintelui Macron și a soției sale se ocupă Grupul de Securitate pentru Președinția Republicii (Groupe de sécurité de la présidence de la République, GSPR), formată din aproximativ 100 de soldați foarte bine pregătiți.
Rusia: Serviciul de Protecție Prezidențial (FSB/FSO). 200.000 ruble (2.634 euro)/lună
FSB/FSO este succesorul KGB ului din perioada comunistă. În prezent, serviciul de pază și protecție rusesc este cel mai mare din lume, numără aproximativ 300.000 de angajați, fiind fondat în 1995. Dintre aceștia, 1.000 se ocupă de protecția lui Vladimir Putin și a familiei acestuia.
Despre președintele Rusiei se cunoaște faptul că este extrem de pretențios atunci când vine vorba despre paza și protecția lui, având principii de selecție foarte stricte. Agenții trebuie să aibă cel puțin 25 de ani, să cunoască la perfecție minimum 3 limbi străine, să aibă cunoștințe vaste despre politică și să cunoască Constituția Federației Ruse. Liderul de la Kremlin își înlocuiește agenții numai în anumite condiții: aceștia nu mai iau punctaj maxim la probele fizice, psihologice și de Securitate, ori au depășit vârsta de 45 de ani.
Cu ce sume sunt plătiți SPP-iștii în alte țări
SUA: 5.000 euro/lună
US Secret Service: În prezent, serviciul secret de pază și protecție este format din aproximativ 6500 angajați. Dintre aceștia, 300 au grija de familia prezidențială. Atunci când a fost asasinat președintele Kennedy, US Secret Service număra 450 de membri.
La începutul anilor 90, pe fondul globalizării terorismului, numărul agenților a crescut de la 2000 la 4300 de angajați, iar bugetul anual s-a ridicat la 1 miliard de euro. Acum, bugetul anual este de 3 miliarde de euro! Un agent secret încasează în jur de 5000 euro/lună. Cei mai bine plătiți agenți americani sunt cei din cadrul CIA, plătiți cu 2500 euro pe săptămână.
China rămâne un mister
Serviciul de pază și protecție chinez (MSS) este considerat și cel mai puternic din întreaga lume, agenții săi fiind considerați cei mai bine pregătiți la nivel global. Sistemul de Securitate a fost fondat în 1949 de către Partidul Comunist Chinez cu scopul de a colecta informații pe perioada războiului civil din China.
Mulți dintre agenții MSS lucrează sub acoperire în diferite instituții şi ministere ale statului, inclusiv în unități de învățământ. Nu se cunosc detalii despre numărul membrilor acestui serviciu și nici despre salariul lor.
Marea Britanie: 10.000 lire sterline/lună
Unul dintre cei mai bine păziți oameni din lume este, fără doar și poate, Regina Marii Britanii. Agenția de Pază și Protecție a suveranei se numește Honourable Corps of Gentlemens at Arms și este formată din agenți foarte bine antrenați ai MI5 și MI6.
Dispozitivul de securitate ale monarhului este format din 24 de soldați, fiecare plătit cu sume între 8000 și 10.000 lire sterline/lună. Palatele de reședință ale familiei Regale sunt păzite de Garda Reginei și Paza Vieții Reginei, două contingente de infanterie și cavalerie. Aceștia păzesc Palatul Buckingham, Clarence Hous, Palatul St James, Casteul Windsor, Palatul Holyroodhouse, precum și Turnul din Londra.
Israel. 12.000 euro/lună
Agenția de Securitate a Israelului (ISA), cunoscută sub numele de Shabak, este una dintre cele trei agenții ale serviciilor de informații israeliene, alături de AMAN (Serviciul de Informații al Armatei) și Mossad (Serviciul de Informații Externe).
Shabak-ul a fost înființat în 1948 și se ocupa cu protecția președintelui și a înalților demnitari, dar și cu antiterorismul. Shabak-ul are peste 7000 de agenți, iar cei aflați în slujba președintelui sunt extrem de bine plătiți: 12.000 euro/lună. De altfel, este cunoscut faptul că agenții Israelului sunt printre cei mai bine antrenați din întreaga lume, fiind obișnuiți să apeleze de cele mai multe ori la tortură.
Germania. 5.000 euro/lună
Cu sediul în Berlin, serviciul secret german (BND) a fost fondat în 1956 și numără peste 20.000 de membri. Agenția are și cele mai multe sucursale secrete din întreaga lume, peste 300. Serviciile secrete germane au fost fondate pe structura unei agenții postbelice numite Organizația Gehlen, alcătuită din foști membri ai Departamentului 12 al Statului Major al Armatei Germane.
Organizația era condusă de unul dintre generalii naziști care au condus acțiunile militare în Al Doilea Război Mondial. Serviciile secrete germane sunt considerate a fi printre cele mai inteligente din întreaga lume. Agenții săi sunt obligați să dea teste de inteligență, de cultură generală, psihologice, de anduranță etc.
Dispozitivul de pază și protecție al președintelui Frank-Walter-Steinmeier este format din 5 gărzi „corp la corp”, schemă cunoscută în branșă drept schemă „diamant”. Salariul unui agent care îl păzește pe președinte ajunge la 5.000 euro/lună.
! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.