Acasă Justiţie CSM a avizat negativ proiectul lege, inițiat de PSRM, cu privire la...

CSM a avizat negativ proiectul lege, inițiat de PSRM, cu privire la funcționarea limbilor vorbite pe teritoriul R. Moldova

0

Membrii Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a avizat negativ proiectul lege cu privire la funcționarea limbilor vorbite pe teritoriul Republicii Moldova. Decizia a fost aprobată astăzi, 8 decembrie, în ședință ordinară.

Astăzi în cadrul ședinței CSM, raportorul subiectului Carolina Ciugureanu-Mihailuță a declarat că acest proiect nu a fost supus niciunei expertize dar nici consultațiilor fiind înregistrat la Parlament pe 1 decembrie. 

„Menționăm, cu regret, absența consultării publice, absența avizării proiectului de autoritățile care au tangență, lipsa expertizei. Pe 3 decembrie, Cancelaria de Stat a remis în adresa CSM proiectul spre avizare. O astfel de lege nu poate fi inițiată și adoptată fără efectuarea consultărilor publice largi, fără expertizele rigoare. Limba statului constituie element de identitate națională. Nu consider că e posibil să se înainteze pe mai departe pe acest proiect decât cu demararea consultațiilor publice largi”, a declarat Ciugureanu-Mihailuță.

Un alt memebru al CSM Elena Belei a adăugat că este de acord cu propunerea colegei de a da aviz negativ: 

„din rațiuni de încălcări grave ale procedurii de legiferare și necesitatea discutării publice”.

Amintim că Vasile Bolea, alături de colegii săi Adrian Lebedinschi și Bogdan Țîrdea, au elaborat un proiect prin care limba rusă să obțină un statut oficial.

„Lege cu privire la statutul limbii ruse pe teritoriul Republicii Moldova”, este intitulat proiectul semnat de cei trei deputați socialiști, care odată votat, ar conferi un statut special limbii ruse.

Proiectul în cauză prevede ca „în relațiile cu autoritățile de stat, administrația publică, instituțiile publice, precum și cu întreprinderile și organizațiile situate pe teritoriul Republicii Moldova, limba comunicării verbale și scrise este limba de stat și/sau limba rusă în calitate de limbă de comunicare interetnică, la alegerea cetățeanului”.

Mai mult decât atât, la articolul 4, legea va obliga ca organele puterii de stat să traducă în limba rusă, la solicitare, documentele adoptate.

În plus, instituțiile de stat vor fi obligate să primească cererile și în limba rusă și să răspundă în limba în care a fost făcută solicitarea.

Tot ei sunt cei care au propus modificări la Codul Audiovizualului, printre care revenirea la retransmiterea programelor TV ruse, dar și reducerea considerabilă a proporției de programe audiovizuale în limba română.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.