Decizia pe recursul depus de fostul prim-ministru Vlad Filat, amânată încă o dată. La ședința de la Curtea Supremă de Justiție și-a făcut prezența doar un judecător din completul de cinci magistrați.
„Ce a fost astăzi la CSJ?! Nici eu nu știu, dar totul demonstrează caracterul politic în examinarea cererii mele”, a comentat Vlad Filat, scrie Unimedia.info.
„Astăzi am așteptat să fie pronunțată Hotărârea Curții Supreme de Justiție, în baza cererii de revizuire depuse ca urmare a Hotărârii CtEDO în privința mea, din 31 ianuarie 2023. Ceea ce s-a întâmplat astăzi la CSJ, îmi este greu să comentez. Urmează împreună cu avocații să analizăm situația creată și acțiunile care se impun.
Însă, inclusiv acțiunea de astăzi demonstrează caracterul politic și servil în examinarea cererii de revizuire avînd la bază Hotărârea CtEDO care a stabilit că am fost condamnat în cadrul unui proces ilegal”, a scris Vlad Filat după ședința eșuată de la CSJ.
Curtea Supremă de Justiție (CSJ) a stabilit pentru astăzi o nouă ședință în cadrul căreia urma să fie analizată cererea de revizuire depusă de fostul premier Vlad Filat. Acesta solicită reexaminarea condamnării sale din 2016, după ce Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a concluzionat că nu a avut parte de un proces echitabil.
Prin sentința Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani (27 iunie 2016), Vladimir Filat a fost condamnat la 9 ani de închisoare, amendat cu 60 000 de lei și s-a dispus confiscarea bunurilor obținute ilegal (mașini, imobile, terenuri, conturi bancare). De asemenea, i s-a interzis să ocupe anumite funcții publice timp de 5 ani.
Pe 15 octombrie 2015, în sala de ședințe a legislativului, în baza unui autodenunț al lui Ilan Șor, procurorul general de atunci, Corneliu Gurin a solicitat ridicarea imunității lui Vlad Filat. În urma votului, fostul premier a rămas fără imunitate. Vlad Filat a declarat atunci că se aștepta la un asemenea scenariu și a lăsat să se înțeleagă faptul că acesta este orchestrat de către prim-vicepreședintele PD de atunci, Vladimir Plahotniuc.
Vlad Filat a fost eliberat înainte de termen, pe 3 decembrie 2019.
Pe data de 9 ianuarie 2019, CtEDO a decis examinarea cererii depuse de Vlad Filat în regim prioritar. Politicianul s-a plâns la CtEDO de încălcarea dreptului la libertate şi siguranţă, dar şi de încălcarea dreptului la viaţă privată. După examinare, CtEDO a redus pedeapsa cu 685 de zile, adică un an şi zece luni.
Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CtEDO) a emis pe 31 ianuarie 2023 o hotărâre în cauza fostului premier Vlad Filat intentată împotriva statului Republica Moldova, prin care a constatat violarea Articolului 6 din Convenție – dreptul la un proces echitabil. În baza acesteia, fostul premier a cerut rejudecarea cauzei în care a fost condamnat.
Procurorii au cerut 7 ani de închisoare pentru fostul premier Vlad Filat, liderul Partidului Liberal Democrat din Moldova, în baza unui dosar deschis încă acum 9 ani. „Nu este un dosar nou – este o „creaţie” a procurorilor lui Plahotniuc. Dar Maia Sandu nu s-a sinchisit să apeleze la dosarele şi la oamenii lui Plahotniuc. Important efect să fie și să-mi închidă mie gura”, a anunțat Vlad Filat pe pagina sa de Facebook.
Sentința urma să fie pronunțată de către magistrați pe data de 29 aprilie 2024. „Acest dosar a fost aruncat în instanța de judecată în 2019, încă în perioada „statului capturat”. Este un dosar evident politic, neprobat în vreun fel”, a declarat liderul Partidului Liberal Democrat din Moldova la UNInterviu pentru UNIMEDIA.
Fostul prim-ministru, Vlad Filat, liderul Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM) a fost achitat în dosarul în care era învinuit de spălare de bani în proporții deosebit de mari.
! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.