Acasă Justiţie CSJ a pus punct// Jurnalistul Vadim Ungureanu declarat nevinovat în dosarul Deschide.MD...

CSJ a pus punct// Jurnalistul Vadim Ungureanu declarat nevinovat în dosarul Deschide.MD vs MAI

0

Curtea Supremă de Justiție a respins recursul procurorului Djulieta Devder, care nu a fost de acord cu decizia Curții de Apel Chișinău, prin care reporterul Deschide.MD, Vadim Ungureanu, a fost achitat în dosarul fabricat din 2014, la comanda ministrului Afacerilor Interne de atunci, Dorin Recean, și pus în aplicare de fosta Direcție Operațiuni Speciale a INI.

Magistrații de la CSJ au decis inadmisibilitatea recursului ordinar declarat de procurorul în Procuratura de circumscripție Chișinău, Djulieta Devder, împotriva deciziei Colegiului penal al Curţii de Apel Chișinău din 23 octombrie 2019, în privința inculpatului Ungureanu Vadim, pe motiv că este vădit neîntemeiat. Decizia este irevocabilă și a fost pronunţată integral iaeri, 6 aprilie 2020.

Este vorba despre cazul din luna iunie 2014, când după mai multe investigații jurnalistice care au deranjat Ministerul Afacerilor Interne, condus pe atunci de Dorin Recean, inclusiv deconspirarea operațiunei „fake” cu veninul de viperă în valoare de 5 milioane de euro, reporterul Deschide.MD, Vadim Ungureanu, a fost reținut de angajații DOS. Atunci la domiciliul din capitală a jurnalistului, la casa părintească dar și la redacția Deschide.MD au avut loc percheziții. 

Ulterior, Vadim Ungureanu, a fost încarcerat în Penitenciarul Nr.13, cu alți patru deținuți condamnați pentru crime grave. Acolo, timp de 72 de ore a fost supus mai multor măsuri de tortură psihologică și i s-a cerut să deconspire sursele redacției Deschide.MD.

 În acele zile a fost pornit un dosar penal pentru șantaj, în care părțile vătămate erau interpretul Adrian Ursu, și șeful fugar al Centrului Unic de Monitorizare a Traficului Rutier, Dan Chirița. Ulterior, acuzația a fost schimbată din șantaj, în corupere activă, iar obiectul coruperii este o decizie irevocabilă, document public, a Curții Supreme de Justiție într-un dosar în care era vizat Chiriță. 

În toamna anului trecut, 05 octombrie 2018, judecătorul Constantin Roșca, de la Judecătoria Centru, l-a recunoscut vinovat pe Ungureanu în săvârșirea infracțiunii prevăzute de art. 325 alin. (1) Cod penal al R.Moldova, și l-a condamnă la 3 ani de închisoare, cu ispășirea pedepsei în penitenciar de tip semiînchis,  cu amendă în mărime de 3500 (trei mii cinci sute) unități convenționale, ceea ce constituie 70000 (șaptezeci mii) lei în beneficiul statului.

Totodată, în temeiul art. 90 Cod penal al R.Moldova, Roșca a decis ca pedeapsa cu închisoarea stabilită lui Ungureanu să fie suspendată condiţionat pe un termen de probă de 3 (trei) ani, şi conform sentinței de condamnare emisă de Roșca: „nu va fi executată dacă condamnatul în termenul de probă nu va comite noi infracţiuni şi prin purtare exemplară va confirma încrederea acordată. Termenul suspendării condiţionate a pedepsei de calculat din data pronunţării sentinţei – 05 octombrie 2018”.

Sentința lui Roșca a fost contestată la Curtea de Apel, de către Ungureanu, dar și de procurorii PCCOCS. Ultimii nu erau de acord cu sentința emisă de Roșca, din motiv că în sentința sa, judecătorul nu a menționat că Ungureanu să fie obligat să suporte cheltuielile pentru expertiza informațională a obiectelor ridicate de la acesta în cadrul perchezițiilor. Aici este vorba despre expertiza telefoanelor și calculatoarelor lui Ungureanu, cele personale inclusiv și cele de la redacție. Deși nu au găsit material probatoriu la învinuirile aduse lui Ungureanu, dar și au avut acces la mai multe informații de ordin personal, inclusiv numere de telefoane ale surselor Deschide.MD care au fost presate și intimidate mai târziu de anumiți factori de decizie din cadrul autorităților, procurorii PCCOCS totuși au considerat că Ungureanu trebuie să suporte aceste cheltuieli.

Amintim că, în data de 23 octombrie, în cadrul ședinței de judecată de la Curtea de Apel, magistrații au respins apelul procurorilor PCCOCS, au admis total apelul lui Ungureanu și au casat sentința emisă de judecătorul Constantin Roșca, de la Judecătoria Chișinău, sediul Centru, dar și au pronunțat o nouă hotărâre de judecată în acest caz.

Astfel, judecătorii de la CA l-au achitat pe Ungureanu din motiv că faptele sale nu întrunesc elementele infracțiunii prevăzute de art. 325 (Corupere activă) alin. (1) Cod penal al R.Moldova. Decizia este executorie, dar poate fi atacată la Curtea Supremă de Justiție în termen de 30 de zile.

sursa: deschide.md

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.