Acasă Justiţie Cristina Ciubotaru, nemulțumită de situația de la CSM: E o extensie a...

Cristina Ciubotaru, nemulțumită de situația de la CSM: E o extensie a Președinției?

0

Fosta vicedirectoare a Centrului Național Anticorupție, Cristina Ciubotaru, a venit cu o reacție în mediul online după ce magistrata Victoria Sanduța a fost respinsă de Consiliul Superior al Magistraturii pentru numirea în funcție până la atingerea plafonului de vârstă, urmând a fi propusă Maiei Sandu, pentru eliberarea din funcția de judecător.

Cristina Ciubotaru se arată nemulțumită de circumstanțele actuale întrebându-se dacă „CSM este o extensie a Președinției Republicii Moldova sau dacă Președinția Republicii Moldova a substituit autoritatea judecătorească”.

„Din audierea Dnei Victoria Sanduta am înțeles că CSM este autoritatea ce asigură necriticarea de către magistrați a Președintelui RM atunci când acesta atacă autoritatea judecătorească. Cum trebuie înțeles acum art.1 alin.(1) din Legea CSM, care spune că CSM este garantul independenței autorității judecătorești?

Eu pot să îl înțeleg doar așa: ori CSM este o extensie a Președinției RM, ori Președinția RM a substituit autoritatea judecătorească.

Mai este și art.1 alin(2) din Legea CSMi, care zice că CSM exercită autoadministrarea judecătorească – care tot nu e clar ce-ar mai putea înseamnă după audierea de azi? Că autoadministrarea judecătorească este parte a administrației prezidențiale? Nu că nu ar fi legături cu administrația prezidențială în CSM și membri care lucrau la Președinția RM cu 2 ani în urmă, pe timpurile întocmirii listei celor 40 de judecători pe care Președintele să nu-i numească la plafon.

Notă: rog judecătorii, cererile cărora de numire la plafon încă nu au fost examinate de CSM, să se abțină de la emoticoane cu conotații pozitive și comentarii în susținerea acestei postări. Acest îndemn este valabil și pentru judecătorii numiți deja la plafon. Rog seriozitate, vigilență și fidelitate partidului de guvernare”, a scris ex-vicedirectoarea CNA, într-o postare pe Facebook.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.