Acasă Politic Creditul rusesc, votat în Parlament. Opoziția: Este cea mai gravă crimă, de...

Creditul rusesc, votat în Parlament. Opoziția: Este cea mai gravă crimă, de la furtul miliardului

1

Proiectul de lege pentru ratificarea Acordului dintre Guvernul Federației Ruse și cel al Republicii Moldova, privind acordarea unui împrumut financiar de stat în valoare de 200 de milioane de euro, a fost adoptat cu votul deputaților PSRM și PDM, în ambele lecturi. Parlamentarii din opoziție au criticat dur prevedirele acordului și au cerut renegocierea împrumutului rusesc.

Potrivit documentului, împrumutul financiar din partea Federației Ruse va fi folosit pentru susținerea bugetului de stat al țării noastre. Mijloacele financiare vor fi utilizate pentru implementarea proiectelor investiționale. Potrivit prevederilor Acordului, suma de 200 mln. de euro va fi debursată pe parcursul anului 2020, în două tranșe, fiecare a câte 100 mln de euro. Prima tranșă va putea fi accesată nu mai târziu de 30 de zile de la data intrării în vigoare a Acordului.

Rata dobânzii pentru împrumutul oferit constituie 2% anual. Maturitatea împrumutului este de 11 ani, cu o perioadă de grație de aproximativ 1 an și cu posibilitatea de rambursare înainte de termen. Plata dobânzii va fi semianuală pentru fiecare tranșă.

Decizia Guvernului Chicu de a efectua acest împrumut a fost dur criticat atât de opoziția parlamentară, cât și de mai multe experți economici. Deputații PAS, Platforma DA și din grupul Pro Moldova au adus mai multe argumente, potrivit cărora, acordul dintre Guvernul rus și cel al R. Moldova este unul geopolitic.

,,Probabil aceasta este cea mai gravă crimă, de la furtul miliardului”, a reproșat deputatul Alaiba premierului.

Precizăm că deputații „Pro Moldova” au depus o sesizare la Curtea Constituțională cu privire la mai multe prevederi din acordul de credit. Potrivit parlamentarilor, acestea contravin intereselor Republicii Moldova și Constituției.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.