Acasă Politic Creditul rusesc sub un mare „?”. Ministrul Economiei recunoaște: Nu avem un...

Creditul rusesc sub un mare „?”. Ministrul Economiei recunoaște: Nu avem un răspuns de la Moscova

0

Ministrul Economiei și Infrastructurii, Anatol Usatîi, anunță că autoritățile încă nu au obținut un răspuns din partea Rusiei privind acordarea unui credit de câteva sute de milioane de dolari. În acest sens, spune șeful MEI, există posibilitatea ca proiectele de modernizare a infrastructurii, inclusiv de reparare a drumurilor, așa și să nu fie realizate, iar licitațiile – anulate.

Fiind întrebat de deputatul fracțiunii Partidului „ȘOR”, Denis Ulanov, despre anunțul lui Dodon privind transformarea R.Moldova într-un șantier, ținând cont de faptul că în Bugetul de stat al Rusiei pentru 2020 nu se regăsește creditul promis Chișinăului, Usatîi a spus că încă nu are un răspuns definitiv de la Moscova.

Da, noi contăm pe aceste surse financiare din Federația Rusă, dar pentru care încă nu am primit un răspuns definitiv. În cazul în care nu vor fi accesibile, atunci nu vom avea altă posibilitatea decât să respectăm cu strictețe prevederile legii, vorbim de anularea licitației și toate consecințele care sunt”, a spus ministrul în cadrul ședinței Parlamentului.

El a mai spus că în total, pentru construcția drumurilor în acest an au fost alocate cu 1 miliard de lei mai mult decât în anul 2019.

Mai avem și negocieri cu BEI și Banca Mondială pentru a continua lucrările. Întradevăr este o problemă dacă Rusia nu va acorda creditul, dar înainte de a veni în Parlament am primit asigurări de la Ministerul de Finanțe că nu sunt riscuri ca banii să nu fie acordați”, a precizat Usatîi.

Anterior Dodon a declarat că Rusia este pregătită să ofere Republicii Moldova un credit în valoare de 500 de milioane de dolari pentru infrastructură. Potrivit lui, în acest an Chișinăul ar putea primi 300 de milioane de dolari din această sumă.

Ulterior, premierul Ion Chicu a anunțat că rușii ne vor credita cu o dobândă de 2%, ceea ce constituie o rată mai mare decât împrumuturile oferite țării noastre de partenerii occidentali. Mai mult, premierul Chicu sugerează că statul nu are mare nevoie de asistența macrofinanciară a Uniunii Europene.

sursa: deschide.md

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.