Acasă Social Crearea PACCO, la ce etapă se află proiectul și recomandările cheie ale...

Crearea PACCO, la ce etapă se află proiectul și recomandările cheie ale Comisiei de la Veneția

0

Comisia de la Veneția ar fi recomandat parlamentarilor de la Chișinău să trateze cu maximă atenție soluția pe care o vor identifica în privința creării Procuraturii Anticorupție și Combaterea Crimei Organizate (PACCO), proiect votat în prima lectură în luna februarie. Cel puțin asta susține președintele Parlamentului, Igor Grosu, întrebat despre discuțiile avute pe marginea proiectului cu delegația care a fost în Republica Moldova, transmite SafeNews.md cu referire la realitatea.md

Dacă vor urma și alte recomandări din partea Comisiei, spune Igor Grosu, deputații vor ține cont.

„Noi o să mergem pe varianta soft. Ce înseamnă? Asta răspunde la acele temeri ale procuraturilor ca în procesul de tranziție sau comasare, sau formare a acestei instituții, să nu aibă de suferit dosarele, să nu aibă de suferit dosarele care sunt în proces, pe care sunt acțiuni de investigație în proces. Am ținut cont de aceste propuneri, așteptăm, dacă o să fie și alte propuneri, și la momentul când o să convenim că proiectul este gata atunci îl votăm”, a meționat Igor Grosu.

Președintele Parlamentului a continuat cu următoarele declarații.

„Deci nu prin lichidare este, din câte înțelegem, recomandarea, dar prin comasare? Acum, denumirea exactă nu mi-o amintesc, dar s-a ținut cont de faptul că, domnule, să nu sufere, că asta spuneau procurorii, sunt o mulțime de dosare, sunt acțiuni de investigație în derulare. Și atunci trebuie să fim atenți la soluția pe care o găsim ca să nu fie întrerupte, oprite aceste investigații. Am fost de acord, am acceptat propunerile și mergem înainte”, a spus Grosu

Amintim că, pe 20 februarie, proiectul de lege care prevede crearea Procuratura Anticorupție și Combaterea Crimei Organizate (PACCO) a fost votat în prima lectură de 61 de deputați. 21 de parlamentari au votat împotrivă, iar alți doi s-au abținut, iar o delegație a Comisiei de la Veneția a efectuat o vizită de documentare în Republica Moldova, în perioada 29–30 aprilie 2025, în contextul pregătirii unei opinii de follow-up privind proiectul de lege cu privire la sistemul judecătoresc anticorupție și modificarea unor acte normative.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.