Un consiliu special însărcinat să ancheteze asupra legii marţiale impuse pentru scurt timp în decembrie în Coreea de Sud a cerut din nou duminică un nou mandat de arestare împotriva fostului preşedinte Yoon Suk Yeol, informează AFP şi Reuters.
Consiliul special l-a interogat cu toate acestea pe Yoon de două ori, inclusiv în cadrul unei audieri care a durat peste nouă ore sâmbătă, scrie stirileprotv.ro.
Consiliul special a depus o cerere
„Astăzi, consiliul special a depus o cerere pentru un mandat de arestare la tribunalul districtului central din Seul împotriva fostului preşedinte Yoon Suk Yeol, acuzat de abuz de putere şi de obstrucţionarea exercitării de funcţii oficiale”, a declarat procuroarea Park Ji-young, membră a consiliului special.
O acuzaţie de „falsificare de documente oficiale” a fost adăugată în legătură cu declararea legii marţiale de către Yoon în decembrie, a precizat ea.
„Mandatul de arestare explică de ce o detenţie este considerată necesară”, a continuat procuroarea, adăugând că detaliile vor fi discutate la tribunal.
Sâmbătă, Yoon a fost interogat de un consiliu special cu privire la rezistenţa pe care el a opus-o în timpul unei tentative de arestare eşuate în ianuarie, precum şi asupra unor acuzaţii conform cărora el ar fi autorizat drone să zboare spre Phenian pentru a justifica declararea legii marţiale.
Ce au spus consilierii juridici ai lui Yoon
Consilierii juridici ai lui Yoon au calificat noua cerere de arestare drept „excesivă şi nejustificată”.
Pe 25 iunie, tribunalul a respins o precedentă cerere de emitere a unui mandat de arestare înaintată de consiliul special, statutând că suspectul şi-a exprimat dorinţa de a se conforma convocării consiliului special „dacă aceasta îi este cerută”.
Yoon a fost primul şef de stat sud-coreean în funcţie care a făcut obiectul unei arestări, în ianuarie, înainte de a fi pus în libertate în urma anulării de către un tribunal a mandatului său de arestare. Ulterior, el a fost destituit în mod oficial în aprilie.
Fostul preşedinte, vizat de un proces pentru rebeliune, a luat obiceiul de a se deplasa la tribunal pentru a se apăra în faţa acuzaţiilor formulate împotriva lui, după ce impusese legea marţială pe 3 decembrie, desfăşurând armata la Parlament.
Cu toate acestea, el refuzase să răspundă mai multor convocări lansate de un consiliu special înfiinţat în iunie pentru a ancheta asupra circumstanţelor legii marţiale.
! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.