Autorităţile chineze au avertizat vineri asupra unor „operaţiuni străine care urmăresc obţinerea ilegală” de materiale strategice, cum ar fi minereuri rare, materiale scoase uneori din ţară prin expedieri poştale pentru care sunt declarate alte produse şi sunt obţinute cu colaborarea localnicilor implicaţi în practici frauduloase, relatează agenţia EFE, preluată de Agerpres.
Ministerul chinez al Securităţii Statului a anunţat pe contul său oficial WeChat că a detectat în ultimii ani tentative ale unor servicii de informaţii străine şi ale unor intermediari de a stabili contacte cu persoane din China pentru a facilita transportul clandestin în afara ţării pentru astfel de resurse, care au dublă utilizare, civilă şi militară.
Operaţiunile de acest fel au inclus expedierea unor pachete de volum redus, camuflarea materialelor interzise prin amestecarea lor cu unele autorizate, modificarea etichetării produselor şi a canalelor de transport, precizează sursa citată.
De asemenea, confruntată cu „imposibilitatea de a produce şi rafina anumite metale rare pe cont propriu”, o ţară neprecizată în anunţul ministerului chinez ar fi implementat strategii pentru a le achiziţiona din exterior.
Ca răspuns la taxele vamale impuse de preşedintele american Donald Trump asupra importurilor din China, această ţară a instituit restricţii la export asupra metalelor rare, un grup de 17 elemente esenţiale pentru industria de apărare şi cea aeronautică.
China dispune de rezerve de metale rare estimate la 44 de milioane de tone, aproape jumătate din rezervele mondiale, potrivit Serviciului Geologic al SUA (US. Geological Survey). Producţia de minereuri din pământuri rare a Chinei a fost de aproximativ 270.000 de tone anul trecut, echivalentul al 69,2% din producţia globală.
La jumătatea lunii mai, China şi SUA au convenit un armistiţiu comercial de 90 de zile, timp în care şi-au redus reciproc taxele vamale cu 115%, după ce acestea crescuseră la niveluri aproape prohibitive în urma spiralei de represalii comerciale reciproce. Cele două ţări au încheiat apoi în iunie un nou acord-cadru ce include anularea anumitor restricţii şi o promisiune din partea Chinei de a facilita exportul de metale rare.
! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.