Romgaz, compania de stat din România, estimează că subsidiara de trading pe care intenționează să o înființeze în Republica Moldova ar putea acoperi până la 30% din necesarul de gaze din stânga Prutului, unde consumul este asigurat integral din importuri, transmite IPN.
„Din estimările pe care le-am făcut în vederea deschiderii noii subsidiare din Republica Moldova, există un potențial maxim de un miliard de metri cubi (consumul total al Moldovei – n.r.), însă am putea avea 20% – 30% din gazele importate de statul moldovenesc″, a declarat directorul general al Romgaz, Răzvan Popescu, citat de Profit.ro.
Romgaz vrea să vândă gaze în Moldova mai scump decât în România, fiind obligată să livreze la preț reglementat de 120 lei/MWh pentru populație și CET-uri până la 31 martie 2026, scrie sursa citată.
„Existența unei diferențe între prețurile gazelor naturale tranzacționate în România și cele din Republica Moldova, superioară tarifului de transport între cele două țări, (…) oferă oportunitatea valorificării gazelor naturale în Moldova la un preț mai mare decât în România. Producția de gaze a SNGN Romgaz SA va crește semnificativ odată cu finalizarea proiectului Neptun Deep și extracția gazelor din Marea Neagră″, se arată într-un document al companiei.
Compania moldovenească Energocom SA a semnat recent primul contract de achiziție pe termen lung cu OMV Petrom, cel mai mare producător de petrol și gaze din România, în vederea alimentării Republicii Moldova cu gaze provenite din proiectul offshore Neptun Deep, unde producția va demara în anul 2027.
OMV Petrom și Romgaz dețin participații egale la concesiune, de câte 50%.
Romgaz este cel mai mare producător și operator de înmagazinare de gaze naturale din România, dar și producător de energie electrică.
! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.